[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wazna sprawa dotyczaca silnika

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#16  Postprzez rekin81 » 14 sie 2007, o 16:22

Oczywiście że to normalny objaw że silnik gaśnie po zdjęciu korka wlewu oleju, u mnie jest to samo w m20. Jeśli silnik pracuje dalej i do tego mocno dmucha przez otwór to oznacza zużyte pierścienie tłokowe.
rekin81

Post numer:#17  Postprzez maaaad » 14 sie 2007, o 19:13

Tak jak pisze Eater, z tym że niekoniecznie musi zgasnąć - praca silnika powinna się natomiast pogorszyć po odkręceniu korka. Przy odkręconym korku wlewu oleju do silnika dostaje się lewe powietrze, fakt, ale komputer powinien skorygować dawkę paliwa i ustawić ją tak, żeby mimo wszystko silnik nie zgasł. Tak przynajmniej czytałem na innym forum i... to dość logiczne.
Pzdr
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#18  Postprzez kubex » 14 sie 2007, o 19:56

zgadzam sie ja jak kupowalem moja bunie bylem z doswiadcznym kolesiem kupe lat skladal silniki i znal sie na rzeczy sprawdzal czy silnik nie kopci odkrecajac korek oleju i lekko go odsowal i przysowal jezeli kopcilo to silnik zajazd. test przeszla ok silnik nie zgasl
kubex

Post numer:#19  Postprzez Iro » 15 sie 2007, o 19:18

ZTJ napisał(a):Całe zamieszanie w tym wątku jest spowodowane tym, że kolega iro-e30 pytał o zachowanie się silnika po odkręceniu korka wlewu PALIWA. Później niepostrzeżenie wyedytował zapytanie na korek OLEJU w międzyczasie oburzając się z powodu jego zdaniem głupich odpowiedzi :P

POPIERAM i Przyznaje sie do bledu :cry:
"zachowalem sie jak gowniarz" ok spoko do rzeczy,
eater napisał(a):strzelba napisał/a:
eater napisał/a:
Gaśnięcie silnik po otwarciu korka oleju to normalne i prawidłowe zachowanie silnika.
Po otwarciu wlewu oleju silnik traci prawidłowe ciśnienie w skrzyni korbowej i tym samym wszystkie układy podciśnień nie działają prawidłowo.

Mój M20 prawie gaśnie po otwarciu korka - to norma.

Nie ma się czym przejmować - powiem więcej - takie zachowanie wskazuje na zdrowy stan silnika.

dla mnie to i tak dziwne bo po co jest pompa paliwa elektryczne

No dobrze, ale regulator ciśnienia paliwa w listwie określa ciśnienie na podstawie podciśnienia w kolektorze, a konkretnie na podstawie różnicy względnej pomiędzy ciśnieniem w kolektorze i skrzynią korbową.

Otwierasz wlew - zaburzasz ciśnienie w skrzyni korbowej - regulator zmniejsza ciśnienie na listwie - silnik gasnie.

O TO MI CHODZILO DZIEKI :cool2:
Iro

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika & Części