[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Demonta? deski rozdzielczej

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Demontaż deski rozdzielczej

Post numer:#1  Postprzez bono20002 » 3 lut 2009, o 16:22

Siema

Panowie , potrzebuje instrukcji, jak zdemontować calutką deskę rozdzielczą, mam nadzieje że wiecie o co chodzi :) prosiłbym jakies rady w stylu krok po kroku, pytam, bo chce to u siebie zdjać (mam taką potrzebe :P ) a nie chce nic popsuć :) poza tym..elektryka mnie przeraża ale mam nadzieje że nie bedzie źle.

Z góry serdeczne dzięki.
Obrazek
bono20002
Magister

Moje BMW: 344
Nadwozie: Coupe
Silnik: M62B44
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 320i
Silnik: m20b20

Post numer:#2  Postprzez mateuszczarn » 3 lut 2009, o 18:03

nie ma dla ciebie dobrych wiadomości demontaż deski to dramat. przerabiałem to w poprzedniej E30 jak wymieniałem cała nagrzewnice
mateuszczarn

Post numer:#3  Postprzez miki » 3 lut 2009, o 18:10

nie martw sie na zapas
w sumie to dosyc prota operacja
zacznij od sciagniecia kierownicy bo bedzoie przeszkadzac
wiadomo radio tez out
poznije schowek (odkrec kilka(chyba3) sruby i wykrec lacznie z zawiasem bedzie łatwiej zalozyc spowrotem
tunel srodkowy od recznego i przy beiegach tez zdemontuj
nastepnie trzeba wyjac zegary(mysle ze przerabiales, jak nie to na forum tego bylo sporo)
kolejny krok to demontaz srodkowego panelu - srubki od spodu zagladajac od dołu(po wyjeciu tunelu przy biegach
pokretła i suwaki schodza bez problemu wystarczy pociagnac a wszystkie przelacznuiki np od awaryjnych wyciagasz do przodu (podwaz ostroznie i wyciagnij a pozniej odlacz kostke)
nastepnie musisz zdjac osłone w schowku pod ktora jest schowany komp
po tej czynnosci zauwazysz z boku sruby mocujace deske do nadwozia, zarownoz lewej i prawej sa w tych samych miejscach
tunelami od nawiewow sie nie martw bo powinne bez problemu wyjsc razem z cala deska (tak mi radzono i tak rzeczywiscie bylo)
po odkreceniu wszytskich srub deske pociagnij do gory i powinna wyjsc bez wiekszych problemow

jesli o czyms zapomnialem to prosze dopiszcie bo robilem to pnad rok temu i moglo mi cos umknac

aa dla ulatwienia i aby miec wiecej miejsca na manewrowanie wyjmij przednie fotele

pozdrawiam i zycze powodzenia i wytrwalosci pomalutku i spokojnie wszystko wyjdzie.
miki

Post numer:#4  Postprzez bono20002 » 3 lut 2009, o 18:15

Dzięki miki , czytałem własnie dziś twój temat ale nie wiele tam było :)

Teraz juzwiem od czego zacząć......

No to w sobotę trzeba bedzie zajrzeć pod dechę, bo tam mnie jeszcze nie było, :twisted:
Obrazek
bono20002
Magister

Post numer:#5  Postprzez miki » 3 lut 2009, o 18:19

bono serio to nie jest trudne, sam pod blokiem wydlubywalem cale wnetrze do zera - thx Iro za pomoc :D - najgorsze co moze Cie spotkac to chyab zardzewiale trudne do odkrecenia sruby mocujace deske do budy.,
tylko wszytsko rob na spokojnie i bez zbytniego pospiechu bo latwo cos przeoczyc

[ Dodano: 03-02-2009, 17:22 ]
ten temat pomoze Ci w wyjeciu srodkowego panelu

- u mnie np srubek od góry nie bylo (teraz sa!)

http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=3893&start=0
miki

Post numer:#6  Postprzez bono20002 » 4 lut 2009, o 08:39

Przeczuwam, a nawet mogę powiedziec że w moim ulepku śruby nie pordzeiwały :roll: wiem że nie raz była decha ściagana :jum:

a powiedz miki, dużo elektryki tam jest?

Co z tymi zegarami tak w ogóle?możesz tak przybliżyć co i jak? wiem że 2 srubecki te u góry się wykręca, od szybki :mrgreen:
Obrazek
bono20002
Magister

Post numer:#7  Postprzez miki » 4 lut 2009, o 19:55

bono
najpierw zdejmij oslone pod kierownica aby dostac sie do srubek od tego dlugiego palstiku pod zegarami, napewno wymacasz reka duze okragle nakretki sa dwie po jednej z kazdej strony. po wyjeciu plastiku zobzcysz srubki mocujace ramke dwie w dolnych rogach i sa dwie od gory, wyciagasz ramke i powinienes widziec srubki od zegarow, jak juz wszytski odkrecisz to delikatnie odchyl je i poodpinaj wtyczki i podswietlenie .
poszukaj dokladnie na forum bylo chyba wszytsko ze zdjeciami nawet gdzie sa poszczegolne srubki
wyjac zegary mozna bez sciagania kierownicy ale bez niej jest latwiej
miki

Post numer:#8  Postprzez Piotr320i » 4 lut 2009, o 21:25

miki napisał(a):deske pociagnij do gory

nie ciąg jej do góry tylko pociąg do siebie, bo tył deski jest wsuwany w podszybie
Piotr320i

Post numer:#9  Postprzez miki » 4 lut 2009, o 21:27

chozilo mi ze musi byc pociagnieta troche do gory aby zeszly przewody od nagrzewnicy dopiero pozniej do siebie
miki

Post numer:#10  Postprzez Piotr320i » 4 lut 2009, o 21:32

a zegary wyciąga się w nastepujacy sposób, musisz zdemontować osłone kierownicy (jej górna część ciężko wychodzi bo jest mało miejsca),potem demontujesz osłone nad nogami i wkładasz reke za ten plastik co jest pod licznikiem i znajdziesz tam 2 nakretki które odkrecisz ręką,potem odkręcasz 2 śrubki od góry o których pisałeś i 2 które zobaczysz po odkręceniu tego plastiku pod licznikiem, następnie wyciągasz plastikowe obramowanie licznika i odkrecasz znowu 2 śrobki u góry, odchylasz licznik,i odpinasz kostki i masz go na wierzchu :cool2: nie jest to taki trudne. życze miłej pracy :D
Piotr320i

Post numer:#11  Postprzez miki » 4 lut 2009, o 21:47

Piotr320i napisał(a):musisz zdemontować osłone kierownicy (jej górna część ciężko wychodzi bo jest mało miejsca),

do samego demontazu zegarow to nie ma sensu
tylko w przypadku calej deski mozna
to tak dla sprostowania aby ktos kto chce wyjac same zegary nie rowalal przy okazji polowy srodka :P
miki

Post numer:#12  Postprzez Piotr320i » 4 lut 2009, o 21:54

tylko że jak nie zdemontujesz osłony kierownicy to ciężko wychodzi ten plastik pod zegarami i 2 razy mi już pękł ,ale można oczywiście nie ściągać tej obudowy, może się uda :P
Piotr320i

Post numer:#13  Postprzez bono20002 » 5 lut 2009, o 08:33

Chyba zrobie fotorelację z tego :) będzie dla potomnych,

Tak czy inaczej wielkie dzięki panowie...

Co ja bym bez was :roll: :mrgreen:
Obrazek
bono20002
Magister

Post numer:#14  Postprzez miki » 5 lut 2009, o 10:52

Piotr320i napisał(a):ciężko wychodzi ten plastik pod zegarami i 2 razy mi już pękł

nieźle mi ani razu :D
bono20002 napisał(a):Co ja bym bez was :roll: :mrgreen:

zdjal bys deske sam powoli :mrgreen:
miki

Post numer:#15  Postprzez Pietrek » 5 lut 2009, o 16:13

Piotr320i napisał(a):tylko że jak nie zdemontujesz osłony kierownicy to ciężko wychodzi ten plastik pod zegarami i 2 razy mi już pękł ,ale można oczywiście nie ściągać tej obudowy, może się uda :P

Chyba z 10 razy wyciągałem zegary, kilka razy u siebie i pare razy w innych e30. Nigdy nei zdejmowałem osłony kierownicy, kierownicy też do tego się nie wyciąga :) Trzeba troche pomanewrować i wszystko wychodzi pięknie bez żadnych komplikacji :)
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Następna strona

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo