[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Demonta? deski rozdzielczej

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Post numer:#16  Postprzez miki » 5 lut 2009, o 22:50

Pietrek masz racje tez za kazdym razem gdy wyjmowalem zegary nie demontowalem ani oslony ani nawet kierownicy chociaz bez niej duzo latwiej jest je wyjac i włozyc
miki

Post numer:#17  Postprzez spiro » 8 lut 2009, o 22:30

To ja też wtrącę swoje "3 grosze":

- nie trzeba odkręcać schowka, wystarczy odczepić linki na których wisi otwarty schowek i przy otwartych drzwiach pasażera położy się on na ziemi i nie będzie przeszkadzał przy dalszym demontażu;
- oprócz wspomnianych po lewej i po prawej 4 śrub, piątą śrubę mocującą deskę można odkręcić od dołu, ponieważ znajduje się ona po lewej stronie kolumny kierowniczej;
- zostają jeszcze dwie złote śrubki, które widać po otwarciu schowka, przykręcona jest nimi do deski srebrna blacha którą trzyma sterownik silnika oraz w którą zatrzaskuje się schowek;
- warto jeszcze powyczepiać z plastikowych uchwytów wiązkę kabli oraz oczywiście odczepić wtyczki od włącznika świateł.

Dopiero po odkręceniu jeszcze tych trzech śrub można śmiało pociągnąć deskę do siebie, czyli reasumując sama deska jest przykręcona 7 śrubami. Na środku deski od strony szyby znajduje się jeszcze blaszka, która przy wkładaniu deski z powrotem powinna wskoczyć we właściwe miejsce.

Dodam jeszcze, że ja za każdym razem kiedy zachodzi potrzeba wyjęcia, a następnie umieszczenia deski na swoim miejscu demontuję przednią szybę. Bo o ile deskę wyjąć się da przy zastosowaniu licznych różnych manewrów, to z jej umieszeniem z powrotem na swoim miejscu mogą być większe problemy.

Ja foteli nie demontuję.

CIEKAWOSTKA: przy demontażu całego panelu sterującego nawiewami można kombinować i powyczepiać z tyłu linki z mechanizmów suwaków, dzięki czemu można wyjąć cały kompletny panel na bok żeby nie przeszkadzał. Ja tak niestety pierwszy raz zrobiłem. Później odkryłem inny sposób. Mianowicie guziki z suwaków można śmiało do siebie pociągnąć, zejdą zostawiając po sobie same metalowe bolce. Dzięki temu możemy zdjąć z panelu nawiewów samą ramkę suwaków, w tym celu należy ja delikatnie podważyć śrubokrętem. Pod ramką znajdują się 4 śrubki mocujące znajdujące się za maskownicą sterownie suwakami, po ich odkręceniu bez problemu zdejmiemy samą maskownicę panelu nawiewów, pozostawiając mechanikę w oryginalnym stanie (bez potrzeby odczepiania i ponownego wczepiania linek).

Może ktoś o tym nie wiedział tak jak ja kiedyś... :)
(OO==[][]==OO) 318i coupe 1989r 2007/2008
(OO==[][]==OO) 320i coupe 1989r 2008/2009
(OO==[][]==OO) 325i sedan 1988r 2009/2011
(OO==[][]==OO) 320i convertible 1992r od 2018
spiro
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#18  Postprzez bono20002 » 9 lut 2009, o 10:05

Dziękik panowie za pomoc, udało się

rozłożyłem i złożyłem :) 2,5 godz roboty :) :)

Stwierdziłem po tym, że .. e30 jest banalnie i bajecznie proste, i prosto skonstruowane :)

Przy okazji dowiedziałem się że naprawde mam zdrową budę, mimo tego że kiedyś tam drapnięta była, bo podszybie (tak samo jak reszta auta) idealne
Obrazek
bono20002
Magister

Moje BMW: 344
Nadwozie: Coupe
Silnik: M62B44
Kolejne BMW: 320i

Post numer:#19  Postprzez spiro » 9 lut 2009, o 10:50

Dla następnych demontujących deski rozdzielcze dodam jeszcze, że należy też zdemontować maskownice przednich słupków bocznych, które nachodzą na metalowe zaczepy deski rozdzielczej, a jeżeli ktoś ma czarny element podsufitki, w którym jest korbka do szyberdachu, przycisk el. szyberdachu lub sam chceck komputer to też należy zdemontować ten element podsufitki, ponieważ ten z kolei nachodzi na wyżej wymienione maskownice przednich słupków.

I dopiero teraz po wykonaniu wszystkich wymienionych czynności w tym wątku można smiało pociągnąć deskę do siebie.

pozdro
(OO==[][]==OO) 318i coupe 1989r 2007/2008
(OO==[][]==OO) 320i coupe 1989r 2008/2009
(OO==[][]==OO) 325i sedan 1988r 2009/2011
(OO==[][]==OO) 320i convertible 1992r od 2018
spiro
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio

Post numer:#20  Postprzez miki » 9 lut 2009, o 18:20

bono zrobiles fotorelacje?
a swoja droga 2,5h to ekstra wynik jak w 2 strony :cool2:
miki

Post numer:#21  Postprzez bono20002 » 10 lut 2009, o 14:41

miki, nie robiłem, bo okazało się to banalnie proste....do tego nei trzeba fotorelacji :) i nie cudakowałem, jakoś wszystko wyszło bez problemów.... śrubecek troche sporo, choć sama deska na jakichś 6 śrubkach sie trzyma .... myślę że każdy sobie poradzi :) poza tym śpieszyło mi się więc rachciachciach :jum: :jum: i po zabiegu :) ale nie powiem, Ciekawe doswiadczenie :) polecam u siebie pogrzebać...ja już znam calutka swoja budę :)
Obrazek
bono20002
Magister

Moje BMW: 344
Silnik: M62B44
Kolejne BMW: 320i

Poprzednia strona