[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

paski, oznaczenia na sprezynach tylnych? co i jak?!

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

paski, oznaczenia na sprezynach tylnych? co i jak?!

Post numer:#1  Postprzez debauched » 20 sie 2007, o 21:55

Witam, problem mam tego typu, ze tyl mojego touring'a mocno "lezy" na drodze, (przy nieobciazonym aucie grzbiet opony jest na rowni z krawedzia blotnika) podejzewalem, ze mam zalozone niewlasciwe sprezyny, wiec zamowilem na allegro sprezyny tylne od 6-cylindrowki e30. Wymontowalem stare sprezyny, sa oryginalne, nieskracane. Odnalazlem na nich oznaczenie w postaci dwoch paskow zoltych i jednego bialego, nowe maja trzy paski zolte i jeden bialy, dotego nowe sprezyny sa o okolo 5mm nizsze. Nie zniechecajac sie i majac nadzieje, ze nowe sa wersja utwardzana, zamontowalem je w aucie. W rezultacie samochod ma przeswit ten sam albo nieznacznie mniejszy. Nie wiem o co w tym chodzi, czy orientujecie sie w oznaczeniach sprezyny do e30?! Moze ktos wie jaki powinien byc przeswit w touring 320i, lub tez jakie tam powinny byc sprezyny? na realoem nie znalazlem takich informacji. Pozdrawiam :roll: :?:
debauched

Post numer:#2  Postprzez jackx-36 » 20 sie 2007, o 22:25

debauched, na real nie ma info o twardości spręzyn ale na pewno są innne nr. kataogowe i jak sprawdzisz to na pewno zobaczysz ze do turinga sa inne nr. niz te do sedana i coupe.
kupiłes po prostu sprężyny do sedana i coupe do touringa fabryczne spręzyny są twardsze jak do sedana i coupe
kup w sklepie ( BHMD, Fota , InterCars lub JCAuto ) spręzyny do touringa i juz

P.S.

przypuszczam że stare spręzyny były oryginalne do touringa tylko starciły już swoje własciwości i dla tego tył tak Ci leżał
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez evil » 20 sie 2007, o 23:51

czy masz na wyposażeniu NIVO?
evil

Post numer:#4  Postprzez debauched » 21 sie 2007, o 05:15

auto nie ma NIVO
debauched

Post numer:#5  Postprzez kris/// » 26 sie 2007, o 16:26

w e30 chyba niebylo nivo ale nie jestem pewien jak sie myle to niech mie ktos poprawi
kris///

Post numer:#6  Postprzez Menl » 26 sie 2007, o 16:31

kris///, bylo w touringu
Menl

Post numer:#7  Postprzez jackx-36 » 26 sie 2007, o 18:12

kris/// nawet nie sniło Ci sie jakie wynalazki były montowane do E30 :twisted: a nivo to najmniejszy pikus :mrgreen:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Powrót do Mechanika & Części