[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

INSTALACJA LPG W BMW- TAK CZY NIE?

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

Czy masz instalacj? LPG w swojej E30?

NIE i nigdy nie będe mniał.
77
28%
Nie, ale planuje założyć.
48
17%
Tak, ale chcę zdemontować instalację
13
5%
Mam LPG i nic nie będę zmieniać
141
51%

Liczba głosów : 279

Post numer:#91  Postprzez tigre0070 » 19 mar 2009, o 21:02

no , a czy to jest e30? NIE ,to nie jest e30...znaczy że e30 nie miało być zasilane gazem
tigre0070

Post numer:#92  Postprzez luki77 » 19 mar 2009, o 21:10

i nawet BMW go takiego nie zrobiło tylko AC przerobiło na gaz :D

Gaz to jakaś alternatywa dla drogiego paliwa, mieszkańcy arabii pewnie nawet nie słyszeli o aucie jeżdżącym na gazie, tak więc też uwarunkowania geograficzne mają wpływ, bo już nawet nie ekonomiczne bo nie jedno auto za 200tys. widziałem przerobione na gaz a biedny studencina napewno nie pomykał taka gablotą.
To wszysto zależy od fantazji obywatela. Np. ja ostatnio rzuciłem palenie i dzięki temu oszczędzam ok. 400pln. miesięcznie :D - mam już na droższy przegląd, olej do silnika napędzanego lpg, świece i kable :D
luki77

Post numer:#93  Postprzez tigre0070 » 19 mar 2009, o 21:17

aha , ZTJ - kolego , nie po to wywalałem gaz z mojego auta żeby znowu je truć ,tak więc dziękuję serdecznie za propozycję :)
tigre0070

Post numer:#94  Postprzez jackx-36 » 19 mar 2009, o 21:31

tigre0070 napisał(a):BMW jak chciało zrobić auto na gaz to zrobiło auto na gaz...

oj joj mało jeszcze widzałeś i nie mówie tu o wynalazku sznycla , to po 1-sze
a po 2-gie to smiesza mnie takie wypowiedzi wielkich przeciwników LPG "...gaz tylko do kuchenek..." itp.
nie mam LPG ale potrafie zrozumiec innych i w cale nie jest powiedziane ze nie załoze z czysto ekonomicznych przyczyn , robiąc powyzej 20tys rocznie
wole miec załozona instaacje i jedzic na co dzien niz raz w miesiącu odpalic i za bardzo nie gazowac bo za duzo spali albo szczypac sie czy pojechac na jeden czy drugi zlot :duh:

tigre0070 ciekawe czy bedziesz w stanie w maju pojechac do torunia w czerwcu do tarnowa do borska w sierpniu do torunia i pewnie znalazło by sie pare fajnych zlotów

zapytaj sie ubota czy tak bardzo narzeka na lpg
Ostatnio edytowano 19 mar 2009, o 21:33 przez jackx-36, łącznie edytowano 1 raz
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#95  Postprzez ZTJ » 19 mar 2009, o 21:32

aha , ZTJ - kolego , nie po to wywalałem gaz z mojego auta żeby znowu je truć ,tak więc dziękuję serdecznie za propozycję :)

trudno :P
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#96  Postprzez tigre0070 » 19 mar 2009, o 21:32

jackx-36, jak tylko mi się zachce , lub jak będę mógł to pojadę :) wiesz , różnie to bywa i nie zawsze gra idzie o kasę...niebardzo też interesuje mnie to czy ktoś narzeka. Połowa narzeka , a drugie pół chwali.
Ja narzekałem i będę narzekał.

a poza tym - tak , jestem przeciwnikiem gazu i mam do tego prawo , takie samo jak do wyrażania swoich opini.
tigre0070

Post numer:#97  Postprzez wiktor » 19 mar 2009, o 21:38

BMW produkowalo auto z instalacja gazowa-bylo to E36,bodaj 316 i chyba na rynek holenderski.
Sam mam obecnie dylemat-waham sie nad montazem instalki do kebaba(318is).Ale im wiecej nad tym mysle tym wiecej mam watpliwosci.Zwlaszcza jak sie takie tematy czyta....
Obrazek
BMW M///POWER KLUB KAMIONNA
wiktor
Stażysta

Moje BMW: 325ix
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#98  Postprzez pocisk997 » 19 mar 2009, o 22:55

tigre0070, A czy to nie jest BMW? Mowa byla o BMW a nie o e30, ale mniejsza o to. Nie zaklucajmy merytoryki tego tematu, bo tu dosc madre dyskusje sie tocza, ale i tak nie dojdziemy do consensusu, by jest tyle samo zwolennikow LPG co przeciwnikow. Nikogo nie bede przekonywal ze gazomierz jest dobry bo i tak mi sie to nie uda. Ja jestem zadowolony, a domysly na temat czy BMW chcialoby , czy nie... zostawmy Zygmuntowi Hajzerowi :lol:

[ Dodano: 19-03-2009, 21:57 ]
wiktor, Jak bedziesz chciał gazidło, to tylko sekwencje. Ja mam BRC w m42b18 i działa bez zarzutu, ale musze podjechać na regulacje, bo scigalem sie z kumplem i na benzynie dostawal wieksze baty! :nienie:
Układy wydechowe z nierdzewki, SWAPY, przeróbki aut do sportu, 2jd Garage

viewtopic.php?f=91&t=44829
pocisk997
Profesor

Moje BMW: 328i
Nadwozie: Coupe
Silnik: m52b28

Post numer:#99  Postprzez wolpen » 19 mar 2009, o 22:57

ja mam gaz m m20b20 i nie narzekam mialem strzaly przez kilka dni ale to wina kabli kazdy inny kupilem nowe nie markowe i po sprawie,orginaly pewnie lepsze ale nie mialem jak porównac.teraz mysle nad kopulka bo juz tragicznie wyglada ale dziala
wolpen
Stażysta

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: e36
Nadwozie: Sedan
Silnik: m50b25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#100  Postprzez luki77 » 20 mar 2009, o 12:46

pocisk997 napisał(a):ale musze podjechać na regulacje, bo scigalem sie z kumplem i na benzynie dostawal wieksze baty!

no i tak musi niestety być, że na benzynie lepiej śmiga niż na gazie, nawet sekwencyjnym wtrysku. u mnie jest to samo a regulacji było wiele i na gazie trohcę gożej jedzie i trochę więcej pali. gaz to tylko gaz.
luki77

Post numer:#101  Postprzez pocisk997 » 20 mar 2009, o 16:42

No tak, ale mam wrażenie , że powinno być lepiej. Po za tym , rozłącza mi gaz niekiedy przy 5500rpm i mam wrażenie, że coś nie wyrabia (parownik albo wtryski). Aha... nie zmienialem jeszcze świec i filtra powietrza od września, a wlasciciel mowil ze trzeba by już zmienic.
Układy wydechowe z nierdzewki, SWAPY, przeróbki aut do sportu, 2jd Garage

viewtopic.php?f=91&t=44829
pocisk997
Profesor

Moje BMW: 328i
Nadwozie: Coupe
Silnik: m52b28

Post numer:#102  Postprzez luki77 » 20 mar 2009, o 16:54

pocisk997 napisał(a):Po za tym , rozłącza mi gaz niekiedy przy 5500rpm i mam wrażenie, że coś nie wyrabia (parownik albo wtryski)

coś mi się wydaje że jest taka opcja w ustawienach, że można ustawić orzy jakich ogrotach przełącza znowu na benzyne. ja u siebie mam zaprogramowane bez przełączania i przez to nie mam odcinki jeśli dobrze rozumiem zagadnienie.
luki77

Post numer:#103  Postprzez el damiano » 11 paź 2009, o 23:50

W mojej 316 byłem niestety zmuszony do założenia gazu bo nie stać mnie było na wydawanie 2000zł miesiecznie na paliwo a jeżdze sporo

Miałem obawy co do lpg po wcześniejszych e30 na gazie wiec zanim dojrzałem do decyzji założenia mineło sporo czasu.

Stwierdziłem że jak gaz to tylko sekwencja,wybór padł na stag 300 cena instalki z montażem 2100.

Piewsze 100 km to mi kopara opadła jak to idzie na gazie.

I tak powiem, od założenia mineło już dawno 40000 tysi,z lpg zadnych problemów

Auto jedzie praktycznie bez różnicy benzyna gaz,Przy komplecie pasażerów jest delikatnie mniej elastyczne.
Od wymiany do wymiany oleju Zero dolewek! Olej Mobil
Swiece już do wymiany bo troszeczke gorzej odpala czy na benzynie czy na gazie (mają najechane 50 tyś wymienię je na irydowe denso co na 80 tysi niby mają starczyć.
Kable mają przebicie od początku i też do wymiany ale nie nastrczają jak na razie problemów.

Praca silnika na gazie jak i na bezynie taka sama.
Problemów z temperaturą nie ma.

Zima Lato tak samo.

Auto to 316 m40 z 90 roku przebieg 252 tysie(oryginał)
dyfer 4.27 a styl jazdy wieczna pała.

Na 32 litrach gazu(ok65zł) robie 300-340 kilometrów(cykl mieszny) i nie jeżdzę oszczednie. na trasie przy 120 zrobiłem 390 km

Kiedys mi powiedzieli do takiego auta Sekwencja? To sie nie opłaca! Instalacja odrobiła sie już dawno(a może już 2 :D )

także z tym gazem to nie taka tragedia

Jestem happy i taka sama do e46 pójdzie tyle że z większym zbiornikiem na gaz.
el damiano

Post numer:#104  Postprzez muniek126 » 16 lis 2009, o 00:52

Jestem jak to się mówi Gazownikiem :D
Instalacja LPG jest dobra pod warunkiem iż jest właściwie zamontowana i ustawiona.
Oczywiście starsze instalacje zdławiają auto itd ale jeśli są poprawnie ustawione to nie mają wpływu na żywotność silnika.
Widuję auta co mają przehulane na gazie po 300-400 tyś i silniki mają się dobrze.
Osobiście do BMW polecam tylko i wyłącznie sekwencje, znam przypadki że po wystrojeniu Bmw miało może 1-2 Km mniej niż na benzynie przy normalnym spalaniu.
Na LPG śmigają takie fury że głowa mała, na dniach ustawiałem Audi TT cabrio 1,8 T :D
oraz Lexusa :D

pozdrawiam przeciwników LPG
muniek126

Post numer:#105  Postprzez Mrzn » 14 lut 2010, o 20:57

Witam, nie wiem czy już ktoś podawał tą stronkę:

http://www.gazeo.pl/kalkulator.php?

Można sobie wszystko szybko przeliczyć, wraz z dodaniem kosztów przeglądów itp. Polecam
Mrzn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do LPG