[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

e30 cabrio pytania

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

e30 cabrio pytania

Post numer:#1  Postprzez rozno » 8 cze 2007, o 13:05

Witam wszystkich ... no to zakupilem w koncu E30 cabrio po dlugich poszukiwaniach tak zwanej igielki ... Niestety znalazlem tylko 320 od krzyzakow (na razie, bo juz planuje wrzucic jakis silniczek mocniejszy ).... Mam milion pytan od poczatku..... szukalem juz w postach... moze cos przeoczylem.... moze nie.. ale zapytam :

1.Przy 160km/h i w gore zaczyna mi mocno stukac dach tuz za tylna kanapa ... wiadomo nie jest tam do niczego zamontowany ,,, Czy tak ma byc ??
2. Dach... nie przecieka ( nawet pod silnym strumieniem z myjni recznej ) ale od wewnatrz widze miejsca gdzie jest plama ... czy impregnat zalatwi sprawe? czy mam sie zaczac martwic...
3. Halas... To moj pierwszy cabrio... wiec stuki stelaza dachu mocno dla mnie slyszalne... Czy to norma? muza gra..... Wink
4. ogrzewanie siedzenia kierowcy nie dziala... ( gdzies znalazlem w tematach ze "te typy tak maja" Wink ) oparcie grzeje... Ale czy komus sie udalo to naprawic... ?? i jak..
5. Uszczelki szyb... Wiadomo wszystko bez slupkow.. nie schodza mi sie szyba przednich drzwi z mala tylna idealnie,,... hacza o siebie ( niedomkam do konca tylnej szybki wtedy jest ok... Ale czy rozbierac i naprawiac, kupowac w ASO??? czy sie pogodzic...
6. Dziwne zjawisko ..sprawdzilem kontrolki nad lusterkiem check control ... odlaczajac np. czujnik ze zbiornika wyrownawczego... i dziala.... ale jak wody zabraklo do spryskiwacza... zero sygnalu ..... czujnik??? czy ktos cos kombinowal...
7. Nie znalazlem tematu felg.. takiego konkretnego.... Co sie tak wlasciwie nadaje do E30... zeby oponki poza nadkola nie wystawaly ... albo zeby sie felaski nie chowaly ,,, czyli Jakie ET --- zakres od ile do ile ??? i jakie rozmiary opon dla 15" 16" 17" ... moze 18 " Very Happy....
8. Po kupieniu,,, widomo zaczynam podstawowe wydatki :
- pasek roz. jaki ???
- olej ... jaki??? ( wiem ze dobry;-))
-termostat.... ( nie jest idealny)
-wiskoza ... jaka ... oryginal czy zamiennik ?
- kable WN --- doczytalem z NGK
- swiece ... jak wyzej czy jakies sugestie
- filtry ---- bylo cos na ten temat.... ale jakie trzeba wymieniec... oleju, powietrza.... Czy sa jeszcze jakies??
Co jeszcze trzeba zrobic....
9... I p tlumiku jeszcze... jak to jest z tym katalizatorem ... wyciac go ... czy nie ....

no nie bede zanudzal wiecej.....

a na koniec Pozdrawiam i Witam wszystkich !!!
rozno

Post numer:#2  Postprzez jackx-36 » 8 cze 2007, o 14:56

pytanie 1-5 nie stety nie mam cabrio :(
6. czujnik w zbiornniczku padnięty - wymienic
7. raczej max to chyba 16" chociaż i 17" cali sie trafia ale to juz jest guma bardzo niska.
jak chcesz wsadzić 9" szerokie to max.ET 15 jeżeli masz 9" szerokie i ET jest wieksze to musiz zakładac dystanse bo będzie felga tarła o goleń, przy takiej szerokości koło wystaje po za obrys samochodu ,z tyłu tak bardzo tego nie widać ale przód juz tak.
no jak węższe jakieś 8" czy 7.5" to już nie ma takiego problemu.
8. to juz sam sobie nawet już odpowiedziałeś na to pytanie :mrgreen:
9. według gustu i upodobań, możesz ale nie musisz go wycinać, ale jak już sie zdecydujesz to nie wkładaj żadnych strumienic :duh: tylko najzwyczajny w świecie tłumik przelotowy
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez rozno » 8 cze 2007, o 15:43

Dzieki za info... :-)
rozno

Post numer:#4  Postprzez misHa » 9 cze 2007, o 09:43

Piszesz że zastanawiasz się czy nie wymienić silnika.
Jeżeli to ma być naprawdę niedaleka przyszłość to narazie zrób podstawowe rzeczy (oleje, filtry) a i katalizatorem się nie przejmuj. Wytniesz go przy wymianie silnika jak coś.
No chyba że narazie masz pośmigać jeszcze trochę na tym M20.
Z filtrów to zastanów się jeszcze nad wymianą filtra paliwa.

Co do oleju to zorientuj się na jakim dotąd auto jeździło.

PS. Witamy na forum :cool2:
misHa

Post numer:#5  Postprzez napomucen » 14 sie 2007, o 00:00

co do tego dachu to sprawdz zy sie nie zaczol rozkrecac i pokasuj wszystkie luzy na srubach od mechanizmu od dachu
napomucen

Post numer:#6  Postprzez tytus » 21 sie 2007, o 22:35

Ad. dachu, uszczelek, hałasu, itp:
Przy wyższych prędkościach (pow. 100km/h) robi się głośno, co spowodowane jest oczywiście opływem powietrza. Dźwięki za tylną kanapą u mnie również się pojawiają - też wynik opływu powietrza: trochę zaczyna szarpać tylną część dachu i szybkę i to jest powodem, więc norma. Apropos stuków żelaza (pewnie chodzi Ci o stelaż dachu) - u mnie tego nie ma, nic nie stuka, nie trzeszczy.
Jeśli chodzi o szczelność: sam brezent nigdzie nie cieknie ani nie przesiąka, natomiast uszczelki...18 lat dla gumy to wystarczająco długi okres i mają prawo stracić swoje właściwości. U mnie delikatnie cieknie po obydwu stronach, na przednich rogach dachu(gruba gumowa uszczelka na słupku powoli się kończy) a uszczelka wzdłuż przedniej krawędzi też powoli zaczyna się rozwarstwiać ale jeszcze nie cieknie na szczęście.
Odnośnie pytania 5: u mnie jest taka historia, że chyba po prawej stronie tylna szyba(a dokładnie metal wzdłuż jej przedniej krawędzi) obciera o stelaż dachu...czasami trochę to piszczy ale wystarczy delikatnie uchylić - nie jest to jednak jakaś duża dolegliwość.
tytus
Student

Moje BMW: 320
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20b20
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: e30
Silnik: MxxBxx

Post numer:#7  Postprzez napomucen » 23 sie 2007, o 22:42

posiadam cabrio i taki samo woda leci mi po obu stronach dachu na samym poczatku a co do trzesenia dachem to powiem ze mniejszy jest chalas nawt jak sie jedzie 200km bez winchota niz z zamknietym dachem przy 200 z zamknietym dachem az glowa boli dostaje wibraci tylnia czesc dachu
napomucen

Post numer:#8  Postprzez tytus » 23 sie 2007, o 23:38

To widzę, że nie tylko u mnie taka przypadłość ma miejsce...
Apropos windshot'a, na pewno fajna sprawa ale z drugiej strony co to za cabrio bez wiatru we włosach ;-)
tytus
Student

Moje BMW: 320
Silnik: M20b20
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: e30
Silnik: MxxBxx

Post numer:#9  Postprzez napomucen » 24 sie 2007, o 22:19

na dlugie trasy wischot jest wskazany bo bardzo sie czlowiek meczy chalasem gdy niema dachu ale na krotkie odcinki wiatr wewlosy sprawia przyjemnosc
napomucen

Powrót do Mechanika & Części