Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.
Dodaj BMW-e30.PL do wyjątków w programie blokującym reklamy!
raczej nie , przy starcie dwa koła daja napęd, łatwiej sie driftuje 
Nie wiem, jak z dopasowaniem szpery do tego modelu, bo w 316 był chyba tylko dyfer z małą głową, a szpera (z tego co mi wiadome) tylko duża głowa. Ja bym się przy 316 nie bawił w szperę - za duży wydatek, na dodatek gdy kupujesz używkę to nie wiadomo, w jakim jest stanie. Korzyści są oczywiste - jak się zakopiesz zimą jednym kołem w śniegu, to ze szperą wyjedziesz bez problemu raczej , bez szpery - z problemami, o ile w ogóle
Aha, z tego co jest mi wiadome - poznasz czy masz szperę po tym, że na dyfrze, obok przełożenia, będziesz miał wybitą literkę "S".
maaaad napisał(a):bo w 316 był chyba tylko dyfer z małą głową, a szpera (z tego co mi wiadome) tylko duża głowa. Ja bym się przy 316 nie bawił w szperę - za duży wydatek, na dodatek gdy kupujesz używkę to nie wiadomo, w jakim jest stanie. Korzyści są oczywiste - jak się zakopiesz zimą jednym kołem w śniegu, to ze szperą wyjedziesz bez problemu raczej , bez szpery - z problemami, o ile w ogóleAha, z tego co jest mi wiadome - poznasz czy masz szperę po tym, że na dyfrze, obok przełożenia, będziesz miał wybitą literkę "S".
Jeśli się mylę - poprawcie mnie.
jackx-36 napisał(a):do 316 i 318 z silnikami M10 były montowane fabrycznie szpery o przełożeniu 3.64 jedynym wyjątkiem był model oznaczony 316 z silnikem M10 produkowany w latach 1987-88 i tam była mantowana szpera 4.10, przypuszczam że to był silnik 1.8 a oznaczenie samochodu 316 ze wzgledu na jednoczesną producje samochodów z silnikami M40 gdzie silniki M40B16 miały taka sama moc jak silniki M10B18 i dla tego samochody z silnikami M10B18 były oznakowane jako 316 chociaz silnik miał wiekszą pojemność
RoboCop napisał(a):maaad sam sobie przeczysz... po co do 1,6 szpera a potem sam sobie odpowiadasz, ze np. przy wyjeźdzaniu ze śniegu...
maaaad napisał(a):RoboCop napisał(a):maaad sam sobie przeczysz... po co do 1,6 szpera a potem sam sobie odpowiadasz, ze np. przy wyjeźdzaniu ze śniegu...
No... przez 4 lata miałem taką sytuację "aż" 2 razy. Nie wiem, czy warte to wydawania kasy na szperę, która tania nie jest.
mimo, że 325 lepiej mi się wyjeźdza w takich sytuacjach niż w poprzednim 1,6, który potrzebuje więcej obrotów żeby ruszyć - więc dlatego napisałem, że szpera jest przydatna w każdym silniku...Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości