[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Pomocy szarpie na wolnych obrotach

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Pomocy szarpie na wolnych obrotach

Post numer:#1  Postprzez lewybmw » 25 lip 2007, o 20:24

Witam szukalem juz wszedzie i nie znalazlem odpowiedzi na moj problem.
Mam E30 M20B20 i wszystko bylo ok do wymiany paska rozrzadu. Podczas wymiany paska byly tez regulowane zawory. Efekt jest taki ze po podaleniu silnik dławi sie i skacze i odnosze wrazenie jak by nie palil na wszystkie gary, ale po dodaniu gazu juz tak okolo 1000 obr/min chodzi ok i znowu jak zejdzie na wolne zaczyna sie to szarpanie i duszenie. Zawory sostaly wyregulowane jeszcze razw celu sprawdzenie na 0,25 i pasek rorzadu tez zostal sprawdzony i wszystko jest ok. Wymienilem kable WN, swiece, silniczek krokowy i dalej to samo. Ale co jeszcze zaobserwowalem to jak na wlaczonym silniku takim skaczącym odłącze przeplywke to obroty stabilizuja sie i chodzi ok. Prosze o pomoc. Silnik nigdy nie widzial LPG
lewybmw

Post numer:#2  Postprzez jackx-36 » 25 lip 2007, o 20:30

byc może silniczek krokowy - odpowiada za wolne obroty, sprawdż szczelność przewodów gumowych dochodzących do silniczka krokowego i przepustnicy, może zasysa gdzieś "lewe" powietrze
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez lewybmw » 25 lip 2007, o 20:35

Silniczek krokowy jest wymieniony i na wszystkich przewodach sa opaski wiec przy silniczku nie ma chyba gdzie brac lewego powietrza
lewybmw

Post numer:#4  Postprzez Iro » 25 lip 2007, o 21:30

a jak przyspieszasz tak powyzej 4-5 tys to sie nie dusi?
jak sie dusi to przeplywomierz na 100% do wymiany(tanie sa).
z reszta na wolnych obrotach jak szarpie to tez przreplywka.
Zobacz jeszcze czy masz szczelny dolot do kolektora.
Iro

Post numer:#5  Postprzez Chalski » 26 lip 2007, o 08:19

Tak jak pisze mój przedmówca - zerknoł bym na przepływke (podobno można ją "oczyścić" z syfu który gromadzi się na klapie.
Podobnie oczyścił bym silniczek krokowy - np wd40 i benzyną - od środka.
Sprawdziś też go można podłączając do akumulatora - powinien się na maxa otwierać po podaniu 12 volt z akumulatora.
Chalski

Post numer:#6  Postprzez adam838383 » 26 lip 2007, o 20:08

A miałem ten sam problem i to była tarcza sprzęgła a konkretnie sprężynki oddałem do regeneracji i jest OK.
adam838383

Post numer:#7  Postprzez Iro » 27 lip 2007, o 07:39

Sprezynki tez moga byc, ale juz wtedy oprocz szarpania wchodzi problem wrzucenia np biegu wstecznego!!! tz. nie zawsze jest docisk i przy probie wrzucenia "R" chrobocze skrzynia. Kolego "lewyBmw" sprawdz to!!
Iro

Post numer:#8  Postprzez luki77 » 24 sie 2007, o 20:00

a ile kosztuje taka regeneracja i sprężynki bo właśnie chrobocze mi wsteczny i lekko szarpie.
luki77

Post numer:#9  Postprzez PioterW » 24 sie 2007, o 21:07

lewybmw, ja bym obstawiał złe założenie paska rozrządu - jak jest przestawiony np. o jeden pasek, to silnik będzie tak sobie kulał
poza tym nie wiem co było rozbierane przy okazji paska, ale skoro przed wymianą było OK, to właśnie tu bym szukał przyczyny
PioterW

Powrót do Mechanika & Części