[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

skad cieknie

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

skad cieknie

Post numer:#1  Postprzez bandyta » 27 sie 2007, o 18:55

Obrazek kto mi powie co to za rurka z sprezyną po lewej stronie silnika w bloku cieknie mi z tego olej ?? czy koszty naprawy lub wymiany tej rurki są duże??? prosze o szczegołowy opis tego co na zdjeciu widac???do czego to służy itp!! dzieki pozdrawaim
BANDYTA
bandyta

Post numer:#2  Postprzez tytus » 27 sie 2007, o 20:25

Niestety nie odpowiem na Twoje pytanie, ale dołączem się do niego:
u mnie chyba cieknie z tego samego miejsca: jakiś czujnik po lewej stronie silnika(stojąc przed samochodem), czujnik jest pod kolektorami.
Mam nadzieję, że ktoś pomoże...Co to za czujnik, ew. koszt wymiany.
tytus
Student

Moje BMW: 320
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20b20
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: e30
Nadwozie: Cabrio
Silnik: MxxBxx

Re: skad cieknie

Post numer:#3  Postprzez Adrian » 27 sie 2007, o 20:36

bandyta napisał(a):[url=http://images24.fotosik.pl/70/8f0f653a05303acfmed.jpg]Obrazek[/URL] kto mi powie co to za rurka z sprezyną po lewej stronie silnika w bloku cieknie mi z tego olej ?? czy koszty naprawy lub wymiany tej rurki są duże??? prosze o szczegołowy opis tego co na zdjeciu widac???do czego to służy itp!! dzieki pozdrawaim
BANDYTA

tamtędy olej z głowicy spływa do miski czy jakoś tak nie pamiętam dokładnie

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=10

Elementy nr 9, 10, 11, 12. 9 to jakiś oring raczej groszowe sprawy ale roboty z tym może być troszkę bo podobno trza kolektor ściągać żeby tą rurkę ze sprężyną wydobyć. Ale na 100% nie wiem bo nie przerabiałem tematu.
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#4  Postprzez ubott » 28 sie 2007, o 10:17

Adrian napisał(a):tamtędy olej z głowicy spływa do miski czy jakoś tak nie pamiętam dokładnie

http://www.realoem.com/bm...119&hg=11&fg=10

Elementy nr 9, 10, 11, 12. 9 to jakiś oring raczej groszowe sprawy ale roboty z tym może być troszkę bo podobno trza kolektor ściągać żeby tą rurkę ze sprężyną wydobyć. Ale na 100% nie wiem bo nie przerabiałem tematu.

zgadza sie ta rurka oliwka splywa do miski

od gory i na dole sa oringi zeby wyciagnac/wlozyc ta rurke
lapiesz za nia wciskasz ja w dol zeby "zgniotla" sie sprezyna i wyjmujesz

jesli chodzi o wsadzenie to ja scisnalem sprezyne i zlapalem ja szybko zlaczka elektryczna a po zalozeniu przecialem i sprezyna sie ulozyla

teraz taka uwaga bo z roguly te oringi sa zajebiscie wytrzemale zanim sie wezmiecie za wyciaganie rurki sprawdzcie czy ona sie po prostu kawalek nie przesunela bo moze to zaoszczedzic kupe roboty

pozdro
ubott

Post numer:#5  Postprzez bandyta » 28 sie 2007, o 17:29

ok dzieki za pomoc pozdrawaim czesc
:cool2: :cool2:

[ Dodano: 02-09-2007, 09:30 ]
ubott napisał(a):
Adrian napisał(a):tamtędy olej z głowicy spływa do miski czy jakoś tak nie pamiętam dokładnie

http://www.realoem.com/bm...119&hg=11&fg=10

zgadza sie ta rurka oliwka splywa do miski

od gory i na dole sa oringi zeby wyciagnac/wlozyc ta rurke
lapiesz za nia wciskasz ja w dol zeby "zgniotla" sie sprezyna i wyjmujesz

jesli chodzi o wsadzenie to ja scisnalem sprezyne i zlapalem ja szybko zlaczka elektryczna a po zalozeniu przecialem i sprezyna sie ulozyla

teraz taka uwaga bo z roguly te oringi sa zajebiscie wytrzemale zanim sie wezmiecie za wyciaganie rurki sprawdzcie czy ona sie po prostu kawalek nie przesunela bo moze to zaoszczedzic kupe roboty

pozdro
czyli mozna to zrobic bez sciągania kolektora ale trudny dostep jest opisz mi szczegołowo jak to zrobiłes tesz tak zrobie !

[ Dodano: 03-09-2007, 09:05 ]
wcisnołem tąrurke do dołu ale wyjąc jej nie moge bo po wcisnieciu jej nie da rady jej skrecic na bok by ja wyjąc ? jak to zrobic???? :mad2: pomocy

[ Dodano: 03-09-2007, 09:29 ]
no i na dodatek teraz swieci mi na kompie kontrolka motoroil ale stan oleju jest czy moze jakis czyjnik zruszyłem ??czy moge tak jezdzic??

[ Dodano: 26-12-2007, 11:31 ]
czas sie zabrac za sciąganie kolektora i ten wyciek zlikwidowac !! tylko ile kosztoje uszczelka pod kolektor??? :?:
bandyta

Powrót do Mechanika & Części