[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Błotnik - blacha

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Błotnik - blacha

Post numer:#1  Postprzez boniek » 11 kwi 2009, o 21:41

Witam jestem świeżym posiadaczem bmw e30 zakupionej wczoraj ;] niestety becia ma jeden problem który rzuca się w oczy ma wygięty tylni zderzak i już lekko nachodzi rdza. I tu mam pytanie czy da się go wymienić, zdjąć? lub jakoś łatwo naprawić ? zamieszczam zdjęcie o jaki zderzak mi chodzi
Obrazek
znalazłem na allegro dokładkę na tył, ale nie wiem czy będzie pasować i jakoś wyglądać
http://moto.allegro.pl/item599761954_sp ... _e_30.html
z góry dziękuje za info
boniek

Post numer:#2  Postprzez Memphis » 11 kwi 2009, o 22:14

Kolego, to co masz w linku to jest spojler na pas tylny (nie zderzak) który ci rdzewieje. Nie rozumiem twojego pytania w ogóle, co mamy Ci niby doradzić, że trzeba oczyscicz rdzy pas i zabezpieczyć lub pomalować?? Jeśli tak, to właśnie ci pomogłem... :bag:
Memphis
Inżynier

Moje BMW: 318i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#3  Postprzez trusek99 » 11 kwi 2009, o 22:17

jesli chodzi Ci oto czy dokladka zakryje ten pas to zakryje i nieglupio bedzie wygladac..
trusek99

Post numer:#4  Postprzez boniek » 11 kwi 2009, o 22:22

Nie wiem jak co sie nazywa bo bmw mam od wczoraj ;] a planuje rdze zlikwidować, zabezpieczyć "hamerajem" i kupić ten spojler na pas tylny tylko nie wiem czy będzie pasować ten spojler. Bo tego pasa chyba zdjąć się nie da bo jest na stałe z budą tak mi się wydaję przynajmniej.

Edit:
trusek99, dzięki :D :cool2:
boniek

Post numer:#5  Postprzez trusek99 » 11 kwi 2009, o 22:27

pokaz dokladniej jak to wyglada moze sie cos poradzi. ja bym na Twoim miejscu wygolił to do gołej blachy i prysnał barankiem. nieduzy koszt i rdzy nie bedziesz miał. pozniej mozesz prysnac to w kolor jesli chcesz. dokladka powinna pasowac ale sie zastanow nad tym bo koszt dokladki i jej pomalowanie wyniesie Cie więcej niż usuniecie i pomalowanie tego pasa.
trusek99

Post numer:#6  Postprzez Memphis » 11 kwi 2009, o 22:47

boniek napisał(a):Nie wiem jak co sie nazywa bo bmw mam od wczoraj ;] a planuje rdze zlikwidować, zabezpieczyć "hamerajem" i kupić ten spojler na pas tylny tylko nie wiem czy będzie pasować ten spojler. Bo tego pasa chyba zdjąć się nie da bo jest na stałe z budą tak mi się wydaję przynajmniej.

Kolego jesteś nowy i na "dzień dobry" zaśmiecasz forum, temat twojego postu brzmi: "błotnik-blacha", w poscie piszesz o zderzaku, a na prawdęchodzi ci o coś zupełnie innego... Użyj funkcji "szukaj" i będziesz wiedział co zrobić jak się pojawia rdza na nadwoziu, a nie zakłądasz "nowy" wątek.... Masz rdzę to oczyść do gołej blachy i zabezpiecz. Pytasz, czy będzie pasował spojler, który pokazujesz w linku. Ze spojlerami z laminatu jest tak, że nie wszystkie pasująidealnie, trzeba pomęczyć sieczesto żeby to wyglądało ok. Na forum był poruszany wątek dokładek na tył, choćby tu:

http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=6810& ... zaka+ty%B3

Wystarczy poszukać i poczytać :)
Memphis
Inżynier

Post numer:#7  Postprzez Chawka » 12 kwi 2009, o 00:45

Widze ze sami administratorzy na tym forum sie nagle znalezli ;>

1. moze byscie pomogli a nie czepiali sie o szukaj itp.
2. Skoro jest nowy to chyba ma prawo na pewne błedy oraz nie musi błyszczec wiedza :)
3. tez mam zmasakrowany ten tylny pas i chcial bym sie dowiedziec jakie sa ewentualne koszty, ale u mnie jest gorzej bo ktos nim kiedys musial przywalic i popękał i wogole katastrofa tam jest
4. sama tylna dokladka bedzie wygladac slabo, pozatym jak to wyroby z laminatu powykrzywia sie i wogole jaja bo nie trzyma ksztaltu itp

Jak ktos cos na ten temat wie to bede wdzieczny za pomoc albo link na forum bo jestem tu juz rok i nie udalo mi sie nic znalezc. Na blacharskich sprawach jeszcze nie zdązyłem sie poznac ;P i nie wiem co z tym robic, zeby nie dac sie przerobic :] wspawyac kawalki blachy, czy moze caly pas gdzies dorwac i wspawac, a moze jakies inne porady?

PS. nie szukam klótni tylko juz mnie to irytuje ze kazdy odsyla do :search: :)

PS2. wrzuce fotke powinna pomoc chociaz jest z przed roku i teraz jest duzo gorzej

Obrazek

Pozdrawiam
Chawka

Post numer:#8  Postprzez Memphis » 12 kwi 2009, o 02:16

Chawka ja podsyłam link jakbyś nie zauważył :) Co do tego pasa to robienei starego pasa daje efekt czasowy, a jak chces miećspokój to wspawaj cały zdrowy. Będziesz miał spokój :mrgreen:
Memphis
Inżynier

Post numer:#9  Postprzez Chawka » 12 kwi 2009, o 04:55

hm, a gdzie szukac ;> ?

kupic cos takiego i odciac ?

http://allegro.pl/item577844952_pas_tyl ... tanio.html

Czy przeszukiwac szroty ??
Chawka

Post numer:#10  Postprzez trusek99 » 12 kwi 2009, o 09:00

Memphis napisał(a):Chawka ja podsyłam link jakbyś nie zauważył Co do tego pasa to robienei starego pasa daje efekt czasowy, a jak chces miećspokój to wspawaj cały zdrowy. Będziesz miał spokój

a po co kupowac nowy pas? :bag: tez takie pekniecie mialem i tylko zeszlifowalem do blachy, zespawalem migomatem, pozniej połozyłem na to wlokno szklanie i pomalowalem barankiem. nic skomplikowanego
trusek99

Post numer:#11  Postprzez boniek » 12 kwi 2009, o 09:55

Chawka, mój pas wygląda jakieś 3 razy albo nawet 4 razy gorzej, wyślę później fotke to zobaczycie że to tak łatwo zaspawać się nie da :/
boniek

Post numer:#12  Postprzez Memphis » 12 kwi 2009, o 10:35

Chawka napisał(a):hm, a gdzie szukac ;> ?

kupic cos takiego i odciac ?

http://allegro.pl/item577844952_pas_tyl ... tanio.html

Czy przeszukiwac szroty ??

Szukaj po zrotach zdrowej, oryginalne blachy mają o wiele lepsze zabezpieczenie antykorozyjne

[ Dodano: 12-04-2009, 10:37 ]
trusek99 napisał(a):
Memphis napisał(a):Chawka ja podsyłam link jakbyś nie zauważył Co do tego pasa to robienei starego pasa daje efekt czasowy, a jak chces miećspokój to wspawaj cały zdrowy. Będziesz miał spokój

a po co kupowac nowy pas? :bag: tez takie pekniecie mialem i tylko zeszlifowalem do blachy, zespawalem migomatem, pozniej połozyłem na to wlokno szklanie i pomalowalem barankiem. nic skomplikowanego

A gdzie padło, że ma kupic nowy? Truske pocwicz czytanie:) Jak ci odpowiada materiał "żaglówkowy" no to już twój problem:)
Memphis
Inżynier

Post numer:#13  Postprzez trusek99 » 12 kwi 2009, o 11:15

Memphis napisał(a):A gdzie padło, że ma kupic nowy? Truske pocwicz czytanie:) Jak ci odpowiada materiał "żaglówkowy" no to już twój problem:)

Twoja puentą bylo ze lepiej wstawic nowy pas niz cos przy nim robić, wiec nie udawaj kogos kto nie wie o co chodzi..aa i jak piszesz jakies posty bynajmniej do mnie to pisz w sposob jasny i prosty bo nie chce mi sie rozwiazywać łamigłowek typu "materiał zaglowkowy" bo może nie jestem na czasie i nie ogarniam do konca oco kaman :cool2:
trusek99

Post numer:#14  Postprzez Memphis » 12 kwi 2009, o 12:00

trusek99 napisał(a):
Memphis napisał(a):A gdzie padło, że ma kupic nowy? Truske pocwicz czytanie:) Jak ci odpowiada materiał "żaglówkowy" no to już twój problem:)

Twoja puentą bylo ze lepiej wstawic nowy pas niz cos przy nim robić, wiec nie udawaj kogos kto nie wie o co chodzi..aa i jak piszesz jakies posty bynajmniej do mnie to pisz w sposob jasny i prosty bo nie chce mi sie rozwiazywać łamigłowek typu "materiał zaglowkowy" bo może nie jestem na czasie i nie ogarniam do konca oco kaman :cool2:

Jeśli określenie "cały zdrowy" oznacza dla ciebie nowy pas no to już sam nie wiem co ci odpowiedzieć...:) ?Co do stwierdzenia "materiał zaglowkowy" to materiałem ŻAGLÓWKOWYM nazwałem użyte przez Ciebie włókno szklane. Takiego materiału używa się przy naprawach żaglówek z laminatu. Dla mnie naprawa buni przy użyciu takich rzeczy kojarzy się jednoznacznie- z tandetą i druciarstwem. Gdyby było to takie super rozwiązanie to pewnie było by ono robione fabrycznie, a jakoś nie jest. Co do twojej prośby o pisanie postów w sposób jasny i prosty, myślę, że tak też piszę:) Kolega boniek zrozumiał co do niego napisałem co widać w jego kolejnych postach.
Domyślam się jednak, że chodziło Ci o moje odpowiedzi pisane do Ciebie. Uważam, że moje posty są pisane w sposób jasny i klarowny:) Tobie natomiast polecam używanie słów, których znaczenie się zna. W zdaniu napisanym przez Ciebie: "aa i jak piszesz jakies posty bynajmniej do mnie to pisz w sposob jasny i prosty bo nie chce mi sie rozwiazywać łamigłowek typu "materiał zaglowkowy"..." słowo "bynajmniej" w tym zdaniu psuje jego sens, ponieważ słowo to jest emfazą negacji, czyli partykułą wzmacniającą przeczenie zawarte w wypowiedzi (definicję słowa bynajmniej znajdziesz tutaj: http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=bynajmniej )
Memphis
Inżynier

Post numer:#15  Postprzez Strzelba » 12 kwi 2009, o 13:16

rób to jak należny albo kup w dobrym stanie tylny pas ze szrotu albo jak nie będziesz mógł znaleźć to zamiennik no chyba ze chcesz oryginał to z aso
i nie martw się tym ze ktoś mówi ze coś jest gorzej zabezpieczone bo to i tak będziesz musiał zrobić sam na koniec roboty
położysz "minie" (ja np używam Cekor R) i potem jakiś baranek i na koniec możesz to polakierować i będzie pięknie
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18