[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

przednia szyba - wymiana

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

przednia szyba - wymiana

Post numer:#1  Postprzez medoff » 18 kwi 2009, o 21:30

witam.

Pękła mi przednia szyba od kamyka lecącego z pod tira. moje pytanie jest takie czy można takową szybę kupić ze szrotu i wstawić samemu? nie bedzie z tym większych trudności? czy trzeba jechać do zakłady zeby wstawili nowa, bo wątpie że chcieliby wstawic używaną nie kupioną u nich....
medoff
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#2  Postprzez bmw320i_e30 » 18 kwi 2009, o 21:35

szyba jest na uszczelce
wyciągasz klin i szybę razem z uszczelką
przekładasz uszczelkę na nową szybę i wkładasz na swoje miejsce
wbijasz klin i po sprawie
bmw320i_e30

Post numer:#3  Postprzez leonidas » 18 kwi 2009, o 21:51

tez mnie to czeka mam juz szybe tylko nie ma oczywiscie czasu zeby sie za to zabrac...
leonidas

Post numer:#4  Postprzez Piotr320i » 18 kwi 2009, o 21:54

wymiana szyby czołowej to pikuś,20 min roboty,wyciągasz klin i szybę masz na wierzchu :cool2:
Piotr320i

Post numer:#5  Postprzez Maxis300 » 18 kwi 2009, o 22:01

wszystko tylko nie szyba :duh: :duh: :duh: :duh: ja kupiłem nowa z nord glass jak pamietam i miałem zajeb... powódź w aucie... gdybym wiedzial bym wstawił ori i se gitary nie zawracał :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: zachcialo sie z paskiem :mad2: :mad2: :mad2: nawet nowa uszczelka nie pomogła na przecieki bo była za długa a zwrotu juz nie było i 200 zł w plecy a szyba kosztowała 160 :mad2: jedynie klej do szyb mnie uratował... mialo byc tak tanio a wyszlo prawie 500 pln :mad2: wiec moja rada wstaw jakos używana i oszczedź se nerwów i niepotrzebnych wydatków :cool2:

Nigdy wiecej :twisted:
Maxis300

Post numer:#6  Postprzez Strzelba » 18 kwi 2009, o 22:12

e tam wymiana szyby to bolka z maslem
a kupowalem szybe na allegro u firmy co do wozi w wyznaczone miejsce
a co do montazu to nie ma problemu chwila i po robocie
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#7  Postprzez Piotr320i » 18 kwi 2009, o 23:10

ja w cabrio też nie mam ori szyby czołowej,i nie ma z nią żadnych problemów,pasuje idealnie :cool2:
Piotr320i

Post numer:#8  Postprzez matisik » 18 kwi 2009, o 23:12

po co używki... wystarczy dobry zamiennik. Ja sie zastanawiam nad wymianą szyby bo jest strasznie wypiaskowana. A jak kupisz szybe, będzie wyglądała cacy, wsadzisz, słońce zaświeci pod dobrym kątem i lipa będzie
matisik

Post numer:#9  Postprzez Kruczek » 18 kwi 2009, o 23:26

a da radę jakoś wcisnąć tego klina bez wyjmowania szyby? czy trzeba wyciągać szybę, włożyć klin i dopiero wciskać z uszczelką i klinem ?
Kruczek
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#10  Postprzez spiro » 18 kwi 2009, o 23:50

Najpierw wyciągasz klin, następnie wyciągasz szybę, uszczelka zostaje na swoim miejscu, wkładasz nową szybę w uszczelkę i na koniec trzeba umieścić klin na swoim miejscu (taka jest kolejność).

Co do samego klina to:
- jest on przeważnie koloru uszczelki;
- widać go z zewnątrz w uszczelce, na całym obwodzie szyby;
- na dole - nad miejscem montażu lewego ramiona wycieraczki szyby - łączy go metalowa złączka koloru przeważnie czarnego, ja zwykle od niej zaczynam wyjmować sam klin.

Generalnie to prosta sprawa. Najtrudniej jest umieścić z powrotem klin na swoim miejscu. Tak jak koledzy pisali, co nowe to nowe. Używki są przeważnie wypiaskowane, porysowane i z odpryskami. Nie da się jeździć w słoneczne dni. A Ci co handlują częściami do e30 przeważnie wołają 100zł za używkę, więc warto dołożyć do nowej.
spiro
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b20

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo