[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wyciek z nagrzewnicy (zawór wody)

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Wyciek z nagrzewnicy (zawór wody)

Post numer:#1  Postprzez Rapid130 » 21 kwi 2009, o 09:25

Cześć!

Podczas wiosennego przeglądu auta natknąłem się na wyciek z nagrzewnicy. Wcześniej obserwowałem nieznaczne ubytki płynu chłodniczego, ale zwalałem to na karb parowania :lol: . Nie do końca umiem zlokalizować wycieku bez rozbierania samochodu. Na załączonej focie zaznaczyłem prawdopodobne miejsca wycieków. Mam jednak pytanie co to jest za element zaznaczony strzałką ? Wydaje mi się, że to elektrycznie sterowany zawór wody. Mogę jednak się mylić.
I drugie pytanie czy mogę wymienić uszczelki pomiędzy tymi wszystkimi elementami bez wyciągania całego ustrojstwa?

Obrazek
Rapid130
Student

Moje BMW: 318i
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez Stammek » 21 kwi 2009, o 13:16

przerabialem to ostatnio.Jezeli cieknie ci z samego zaworu (miedzy biala obudowa a czarną rurką) to pozostaje ci wymiana na nowy albo inny.nowy dostepny tylko w aso i kosztuje 596zl :D co do uzywanych to zanim znalazlem nie cieknacy uzywany to 3 razy go podmienialem.
Co do uszczelek w zaznaczonych miejscach to sa tam oringi i zeby je wymienic musisz je zdemontowac i wyjac zawor z rurką ze sciany grodziowej.
Sam zawor odpowiada za otwarcie obiegu w nagrzewnicy,jak ustawiasz nawiem na cieplo to zawor sie otwiera i wpuszcza goracy plyn w nagrzewnice.
Co do wymiany to nie ma duzo roboty,odlaczas przewody pod maska w scianie grodziowej,demontujesz plastiki pod kierownicą i srodkowy tunel,potem tylko jeszcze tunel nawiewu na nogi i masz ladny dostep do calego elektrozaworu i tych rurek.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4

Post numer:#3  Postprzez muranos » 21 kwi 2009, o 21:46

dokładnie tak jak stammek napisał.
Bardzo cięzko jest znależć dziłający niecieknącu elektrozawór.
ja swój reanimowałem za pomcą membrany teflonowej, ale robota ciężka trudna i wymagająca sporo wprawy i inwencji. opis jest na forum.
Jest dobrze, ale nie jest znowu tak tragicznie
muranos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez Rapid130 » 21 kwi 2009, o 22:19

Dzięki chłopaki za informacje. W weekend może się za to zabiorę jak mi starczy siły. Poszukam jeszcze raz wątku o reanimacji zaworu, chociaż już szukałem i nie mogłem znaleźć.
Rapid130
Student

Moje BMW: 318i

Post numer:#5  Postprzez Adrian » 21 kwi 2009, o 22:29

Możesz też zrobić jak poprzedni właściciel e30 , którą rozbieram czyli zakleić cały zawór jakimś klejem :P Zrobię jutro fotke jak będę w garażu żeby pokazać, że pomysłowość Polaków nie zna granic :D
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Silnik: MxxBxx

Re: Wyciek z nagrzewnicy (zawór wody)

Post numer:#6  Postprzez RadekE30 » 26 lis 2015, o 19:39

Sory, że odgrzewam takiego starego kotleta, ale mam problem z tym samym i nowy sposób naprawy, wtyczkę odpinam odcinam w miejscach czerwonych kresek i zastępuję ten cały zawór kawałkiem węża gumowego... po problemie. Bo tak w ogóle w miejscu tej niebieskiej kreski mam normalnie taką szczelinę dość sporą tak z 0.5cm luzu.
Obrazek
RadekE30

Post numer:#7  Postprzez pawels5 » 27 lis 2015, o 01:25

Proponuję założyć taki zawór, bo w lato trochę się spocisz :D
Obrazek
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#8  Postprzez RadekE30 » 27 lis 2015, o 14:13

Haha, śmieszne... Jeżdżę już dwa lata Fiatem Cinquecento na bardzo żyznej glebie, i tam przez słaba wydajność układu chłodzenia, jeszcze nigdy nie przesunąłem suwaka na zimno, a czasem w lecie załączam nawiew na II żeby lepiej wychłodzić silnik... nie mam z tym problemu bo zawsze mam otwarte okna. Pytam, o to czy ten zawór jest jakiś niezbędny, czy jeśli zastąpię go rurką to będzie mi normalnie grzało. Jeśli będzie za ciepło to okno otworzę xD
RadekE30

Post numer:#9  Postprzez Adrian » 27 lis 2015, o 15:57

Podstawowa wiedza o zasadzie jego działania i już byś znał odpowiedź...
Jak wstawisz w to miejsce "rurke" to logicznym jest, że tracisz możliwość sterowania zimnym i ciepłym nawiewem tym samym masz otwarty obieg na nagrzewnice.
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Silnik: MxxBxx

Post numer:#10  Postprzez RadekE30 » 27 lis 2015, o 17:45

No dobra, to mnie ani grzej ani ziąbi xD Jak mówiłem grzanie w aucie 24/7 to normalka, jak mi za ciepło to otwieram okno. W sumie puki co to spróbuję zakleić cały ten zawór (na tym łączeniu) tam gdzie się rozlazł silikonem, jak dalej będzie ciekło to dam tam rurkę i ujj. Myślę że oklejenie silikonem pomoże.
RadekE30

Post numer:#11  Postprzez Kulos » 16 sty 2016, o 21:33

Witam. Napotkał mnie ten sam problem ,wyciągnąłem owy zawór miał urwany jeden nit i naderwany nastepny(cieknący płyn). Na stoł ,rozwierciłem reszte nitów ,rozebrałem , wyczyściłem z osadów ,obadałem (stożkowa gumka cała) nasmarowałem olejem sylikonowym (konserwacja gumy) włożyłem nowe o-ringi (2 szt.) otwory rozwierciłem na 4mm (nity maja 3 ale nie mogłem znaleźć śrubek 3 ) po czym skręciłem i zakontrowałem... Proba szczelności zaliczona (poprzednio ewidentnie było słychać uchodzenie powietrza)... Na dziś koniec jutro wrzucę na auto zaleje płyn i zobaczymy... 8)
Kulos

Powrót do Mechanika & Części