[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

kolektor dolotowy

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

kolektor dolotowy

Post numer:#1  Postprzez evil » 2 wrz 2007, o 20:50

nudna niedziela, więc siedzę i dumam. czy da radę i jakie będzie miało efekty zastowanie kolektora dolotowego od M50 / 52 do M20? podejdzie? sprawdzał ktoś?
evil

Post numer:#2  Postprzez jackx-36 » 2 wrz 2007, o 20:55

evil, raczej nie da rady , pomijam to że otwory mogą mieć inny roztaw ,średnica i takie tam :cen: i gdy by nie to ze jest plastikowy to pewnie by mozna cos wymodzić :nienie:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez evil » 2 wrz 2007, o 21:21

to, że jest z plastiku, to raczej nie przeszkadza. tylko rozstawy kanałów mogą być inne.

kombinowałem też nad dolotem w stylu M, czyli z osobnymi przepustnicami do każdego cylindra. coś takiego Niemiaszki robią do IS'ów, z karbonowym airboxem.
evil

Post numer:#4  Postprzez jackx-36 » 2 wrz 2007, o 21:48

kombinowałem też nad dolotem w stylu M, czyli z osobnymi przepustnicami do każdego cylindra. coś takiego Niemiaszki robią do IS'ów, z karbonowym airboxem.

na coś takiego to i ja bym sie chetnie pisał :mrgreen:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez evil » 2 wrz 2007, o 21:53

w sumie można samemu zrobić, airbox nie musi być przecież z karbonu. cięgło do przepustnic z pręta i łoooogień! :mrgreen:
evil

Post numer:#6  Postprzez mcken » 2 wrz 2007, o 22:04

jackx-36 napisał(a):evil, raczej nie da rady , pomijam to że otwory mogą mieć inny roztaw ,średnica i takie tam :cen: i gdy by nie to ze jest plastikowy to pewnie by mozna cos wymodzić :nienie:

wystarczy mi flansza od orginalnego kolektora twojego, do tego dorabiasz kolektor o dopowiednich parametrach na to 6 przepustnic, jeszcze tylko trzeba policzyć airboxa i tyle w temacie, całość zrobię Ci w 2 tygodnie
mcken

Post numer:#7  Postprzez jackx-36 » 2 wrz 2007, o 22:09

mcken, jakie przyblizone koszta :?:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez evil » 2 wrz 2007, o 22:09

całość zrobię sobie sam, chyba, że Ty chcesz mi to za darmo wykonać? hę??? :lol:
evil

Post numer:#9  Postprzez mcken » 2 wrz 2007, o 22:16

koszta, jak się robi samemu nie są duże, 8 przepustnic bo raczej występuja w przyrodzie po 4, a my potrzebujemy 6 to koszt jakiegos tysiaka, do tego rurki aluminiowe, niestet w polsce nie kupimy kolanek alu więc trzeba ciąć i spawac na kiełbaske, potem obróbka tego w środku, trzeba przerabiać orginalnego tpsa bo pewnie nie będzie pasował w przepustnicę, w 2 tysiakach można się zamknąć, jak znajde zdjęcia moich 4p w seicento to wam wrzucę, to jeszcze bez airboxa zaraz po założeniu Obrazek
mcken

Post numer:#10  Postprzez jackx-36 » 2 wrz 2007, o 22:22

mcken, bym potrzebowal na 4 cylindry :mrgreen: mam M42 :cool2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez mcken » 2 wrz 2007, o 22:25

jackx-36 napisał(a):mcken, bym potrzebowal na 4 cylindry :mrgreen: mam M42 :cool2:

dla mnie te oznaczenia silników to jeszcze ciemna magia, dopiero 2 tydzień ujeżdżam bmw, ale jak na 4 cylindry to mniej roboty, a znasz dokładne paremetry wałka, długość i średnice, kanałów dolotowych,, średnicę zaworów, raczej dobrze to wiedzieć żeby mądrze ssący policzyć
mcken

Post numer:#12  Postprzez jackx-36 » 2 wrz 2007, o 22:29

mcken napisał(a):a znasz dokładne paremetry wałka, długość i średnice, kanałów dolotowych,, średnicę zaworów, raczej dobrze to wiedzieć żeby mądrze ssący policzyć

to raczej nie będzie problem :wink:
P.S.
ten Konstancin pod Warszawą czy w Łóckim
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez mcken » 2 wrz 2007, o 22:31

jackx-36 napisał(a):
mcken napisał(a):a znasz dokładne paremetry wałka, długość i średnice, kanałów dolotowych,, średnicę zaworów, raczej dobrze to wiedzieć żeby mądrze ssący policzyć

to raczej nie będzie problem :wink:
P.S.
ten Konstancin pod Warszawą czy w Łóckim

pod wawa
mcken

Post numer:#14  Postprzez jackx-36 » 2 wrz 2007, o 22:34

no to w takim razie trzeba sie bedzie spotkac i pogadac na temat układu na 4 i 6 przepustnicach , przypuszczam że pare osób było by zainteresowanych :cool2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez mcken » 2 wrz 2007, o 22:37

jackx-36 napisał(a):no to w takim razie trzeba sie bedzie spotkac i pogadac na temat układu na 4 i 6 przepustnicach , przypuszczam że pare osób było by zainteresowanych :cool2:

chętnie pomogę, fajnym rozwiązaniem jest tez kolektor skrzynkowy, czyli 4 kanały wychodzą do puszki a na niej siedzi przepustnica, a te nasze przepustnice to hitlerowski inżynier spierdzielił, kolega cały dzień walczył żeby talerzyki otwierały sie jak należy
mcken

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części