[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Kontrolka cisnienia oleju

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Kontrolka cisnienia oleju

Post numer:#1  Postprzez jarekk » 27 maja 2009, o 07:12

Jak w temacie. Sprawa wyglada tak ze na zimnym jest ok a jak sie rozgrzeje zlapie optymalna temp pracy to wtedy kontrolka sie zaswieci np. gdy pokonamy pewien odcinek drogi i zatrzymamy sie w miejscu, wtedy to ta kontrolka zaczyna sie swiecic.

CO to moze byc? Czujnik cisnienia oleju OK sprawny, gdzie jeszcze szukac przyczyny?
jarekk

Post numer:#2  Postprzez Arczi e30 » 27 maja 2009, o 07:27

zmierzył bym ciśnienie .. czujnik bym wykluczył jeśli jest to powtarzalne, jeśli byłby to spowodowane uszkodzeniem czujnika lub przetartymi kablami kontrolka odrazu by sie zaczynała świecić .. można sie tylki domyślać że kontrolka ma racje ..
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: mxxbxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez Falconx » 27 maja 2009, o 08:57

Panewki walu korbowego do wymiany - albo caly silnik do remontu.
HONDA VFR 750 RC36I - nie ma to jak 2 kółka :)
Falconx
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez jarekk » 27 maja 2009, o 09:48

Panewki? no to powazna sprawa...

dodam ze kontrolka gasnie jak dodam gazu. zatrzymam sie kontrolka sie zaswieci, rusze wkreci sie na obroty i gasnie...
jarekk

Post numer:#5  Postprzez sarna1 » 27 maja 2009, o 11:01

no to wyglada na niedomagajaca pompe olejowa. szybko zmierz cisnienie bo jak jest male to silnik skatujesz.
sarna1

Post numer:#6  Postprzez Falconx » 27 maja 2009, o 16:35

A silnik nie wydaje gluchych odglosów przy dodawaniu gazu ?? Ja nadal stawiam na panewki, za duzy luz na panewkach i pompa na goracym silniku (rzadki olej) nie jest wstanie wytworzyc cisnienia i dlatego zapala CI kontrolke.Nalej gestszego oleju , to troche pomoże ale na krotko
Falconx
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez jarekk » 27 maja 2009, o 19:14

Falconx napisał(a):A silnik nie wydaje gluchych odglosów przy dodawaniu gazu ?? Ja nadal stawiam na panewki, za duzy luz na panewkach i pompa na goracym silniku (rzadki olej) nie jest wstanie wytworzyc cisnienia i dlatego zapala CI kontrolke.Nalej gestszego oleju , to troche pomoże ale na krotko

Hmm no nie wiem kiedy kolega bedzie rozbieral dol, On tez stawia na pompe oleju no ale poczekajmy az bedzie rozebrany dol. Wedlug mnie gdyby byl luz na panewkach to bylo by je slychac chyba? No i nie raz dostala juz po garach takze mysle ze powinny zaczac grac panewki.

aaa co masz na mysli mowiac "gluchych odglosow"?
jarekk

Post numer:#8  Postprzez Falconx » 27 maja 2009, o 19:45

Trudno to opisac , musial bym posluchac. Ja stawiam na panewki , male szanse ze to pompa.
Falconx
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez jarekk » 27 maja 2009, o 20:23

Falconx napisał(a):Trudno to opisac , musial bym posluchac. Ja stawiam na panewki , male szanse ze to pompa.
Jutro albo pojutrze bedziemy z kumplem rozbierac takze zdam relacje co i jak czy to panewa czy pompa, choc nie musze mowic, ze wolalbym by to byla pompa albo, albo nasywa mi sie jeszcze jedno... w pompie olejowej jest chyba zawor od cisnienia oleju, moze on byc walniety no ale jesli sie myle poprawcie mnie nie bijcie:P
jarekk

Re: Kontrolka cisnienia oleju

Post numer:#10  Postprzez Mak-E30 » 7 gru 2015, o 23:24

Witam..
Podepne się pod temat bo mam niepokojący problem :(
Nie cały miesiąc temu robiłem regeneracje głowicy i wymiane pierścieni. Przy tej okazji postanowiłem zmienić olej z Castrol Magnatec 15w40 na Valvoline 10w40. Silnik m20b20 Od wymiany przejechałem jakieś 350-400 km. W tym czasie "układałem" silnik według poleceń, czyli przez 100 km nie tykałem 5,5 i wyżej tyś. obrotów nie jeździłem od razu na zimnym. Po 100 km. troche pojeździłem na wyższych, pofalowałem obrotami i pobawiłem się redukcjami itd. żeby silnik "żył" w każdym zakresie obrotów oczywiście wszystko na już rozgrzanym silniku. Wczoraj postanowiłem na 3 biegu rozkręcić ją do 6 tyś. i po jakimś czasie na wolnych obrotach przy dojeżdżaniu do skrzyżowania zaczeła mi się żarzyć kontrolka oleju i auto chciało tak jakby zgasnąć, nie umiała mi utrzymać tych 550-600 obrotów. Po lekkim dodaniu gazu kontrolka gaśnie. Dzisiaj jadąc do roboty ok 10 km. (czyli raczej nie zdążyła sie porządnie dogrzać) było ok. ale jak już wracałem powtórzyło sie i gdy stanąłem i szła na jałowym kontrolka stale sie świeciła :duh:
Objawy tak jak powyżej czyli na zimnym ok, na ciepłym się żarzy i po dodaniu gazu gaśnie. Z tego co czytałem to wygląda na panewki albo pompe oleju, moje pytanie czy do tej sytuacji mogła się przyczynić zmiana oleju z 15w na 10w i jak długo ewentualnie moge jeździć robiąc przebiegi do 30 km i nie męcząc jaj na obrotach, aż do momentu żeby ją oddać na warsztat i sprawdzić kompresje. Czy stałe dodawanie lekkiego gazu na wolnych obrotach coś pomorze żeby podbić kompresje i nie zarżnąć silnika..Sorry że sie tak rozpisałem ale troche panikuje, bardzo prosze o pomoc :not: Pozdrawiam.
Mak-E30
Rekrut

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#11  Postprzez bmwmaniak » 8 gru 2015, o 00:40

bardzo mozliwe ze pompa juz ma lata swietnosci za soba, co pokazala po przejsciu na rzadszy olej. Jak tak zabilem silnik. Zachcialo mi sie polsyntetykow i innych wynalazkow. W obecnym b25 zalalem minerlam motula 15w50 i nie mam zamiaru lac niczego rzadszego.
!! KUPIE LEWA TYLNA LAMPĘ CZARNA STARTEC !!

Obrazek
bmwmaniak
Stażysta

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25

Post numer:#12  Postprzez Mak-E30 » 8 gru 2015, o 11:29

Czy w obecnej sytuacji powrót na "minerala" załatwił by sprawe czy niestety już jest za późno i trzeba myśleć o wymianie panewek lub pompy oleju?
Mak-E30
Rekrut

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#13  Postprzez bmwmaniak » 8 gru 2015, o 14:31

mozesz sprobowac zalac minerala. Mozesz tez zanim to zrobisz, wyciagnac pompe oleju, zobaczyc jak wyglada. Moze nazbierala jakiegos syfu.
!! KUPIE LEWA TYLNA LAMPĘ CZARNA STARTEC !!

Obrazek
bmwmaniak
Stażysta

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25

Post numer:#14  Postprzez Makaveli » 8 gru 2015, o 19:20

Ja bym zaczął od czujnika
E30 Meeitng Poland
E30 Meeting Poland XIII.
https://petroholix.com/index.php
Odzież dla e30'stkowiczów i fanów klasycznego Motorsportu
Makaveli
Moderator

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20b25
Silnik: MxxBxx

Post numer:#15  Postprzez CincinCm » 8 gru 2015, o 19:37

Najlepiej pod czujnik wkręcić manometr i on prawdę powie.
CincinCm

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części