[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

gaz strzela, silnik przerywa, PB tylko do 4k obrotów

Wszystko co jest związane z instalacjami LPG

gaz strzela, silnik przerywa, PB tylko do 4k obrotów

Post numer:#1  Postprzez matisik » 17 cze 2009, o 13:21

witam...
mam problem, mianowicie strzela mi gaz, silnik wkręcając się na obroty na LPG czasami szarpnie, szczególnie na niskich obrotach, czasami również sobie strzeli zamykając przepływke...
na PB silnik chodzi ładnie, do 4 tysięcy obrotów... od 4 tysięcy szarpie i przerywa, na biegu jałowym wkręca się do końca

dolot szczelny, świece beru mają 11kkm, przewody też, wyczyściłem kopułke i końcówki kabli. na świecach jest żółtawy nalot, luz na świecy 0,7mm. Gazownik powiedział że to nie wina gazu :/
prosze o porady

[ Dodano: 17-06-2009, 16:31 ]
problem rozwiązany
świece mimo że Beru, mimo że dopiero 11kkm przebiegu były dodupne...
kupiłem NGK V-Line i problemu nie ma
matisik

problem

Post numer:#2  Postprzez manniak16 » 17 cze 2009, o 22:44

Witam podczepiam sie pod ten temat poniewaz mam podobny problem:(. Betka to 320 m20b20 90r. Gaz strzela chodzi tylko na benzynie lecz nie dokonca. Trzeba krecic rozrusznikiem ok 10s przy czym dodajac lekko gazu zeby zapalil jak zaskoczy to obroty trzyma normalnie jest 800obr, lecz wkreca sie tylko tak do 3-3.5tys obr. po czym nastepuje huk i gasnie. Strzela albo w wydech albo w przeplywomierz:( i tak w kolo za kazdym razem.Po sprawdzeniu swiec okazuja sie cały czas zalane. Aha jechalem sobie tak ok 80km/h i samochod zgasł po kilku probach odpalil i wlasnie tak sie zachowuje. Czy ktos z was spotkal sie z takim problemem? w czym tkwi przyczyna?? :cry:
manniak16

Post numer:#3  Postprzez mleszko » 17 cze 2009, o 22:53

Jaką masz instalcje gazową? I, II generacji? najlepiej daj fotkę. Ale ogólnie to:
1. Wymień swiece(moje v-line 15 po 10 tyś. były tak zajechane, że jak zmieniłem to spalanie spadło z 15 do 12) - koszt 57zł na allegro.
2. Sprawdz luz zaworowy i ustaw. - każdy mechanik za 20zł.
3. Wymień(ew. przeczyść) filtr powietrza - 20 zł
4. Wyreguluj gaz(20zł u gazownika).

Zrób wszystko w tej kolejności. Powinno pomoc. Powodzenia.
mleszko
Inżynier

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 545i
Silnik: N62B44
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez manniak16 » 17 cze 2009, o 22:58

ok dzieki za porade:) instalacja gazowa to I generacja. Filtry sa nowe. W sobote ustawie zawory tylko jaka odleglosc na zimnym silniku?? i zobaczymy czy pomoze a do gazownika pojade jak ja uruchomie:)
manniak16

Post numer:#5  Postprzez matisik » 18 cze 2009, o 13:00

najlepiej ustawiać na zimnym bo wygodniej, ale na ciepłym też można ustawić, gdzieś było na forum jakie luzy na zimnym a jakie na ciepłym
ja kupiłem świece NGK V-Line za 44zł w normalnym sklepie, więc taniej niż na allegro ;)

sprawdź też końcówki kabli wchodzące do kopułki, u mnie dwa były zaśniedziałe, przeczyść też samą kopułkę
matisik

Post numer:#6  Postprzez ZTJ » 18 cze 2009, o 13:32

Witam podczepiam sie pod ten temat poniewaz mam podobny problem:(. Betka to 320 m20b20 90r. Gaz strzela chodzi tylko na benzynie lecz nie dokonca. Trzeba krecic rozrusznikiem ok 10s przy czym dodajac lekko gazu zeby zapalil jak zaskoczy to obroty trzyma normalnie jest 800obr, lecz wkreca sie tylko tak do 3-3.5tys obr. po czym nastepuje huk i gasnie. Strzela albo w wydech albo w przeplywomierz:( i tak w kolo za kazdym razem.Po sprawdzeniu swiec okazuja sie cały czas zalane. Aha jechalem sobie tak ok 80km/h i samochod zgasł po kilku probach odpalil i wlasnie tak sie zachowuje. Czy ktos z was spotkal sie z takim problemem? w czym tkwi przyczyna?? :cry:

Ewidentnie coś z zapłonem się dzieje niedobrego, tak więc wszystko z nim związane powinieneś posprawdzać. Może to też być problem z czujnikiem położenia wału.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#7  Postprzez mleszko » 18 cze 2009, o 19:19

matisik napisał(a):ja kupiłem świece NGK V-Line za 44zł w normalnym sklepie, więc taniej niż na allegro ;)

4 cyliderki... kolega ma 6. ;)
mleszko
Inżynier

Post numer:#8  Postprzez manniak16 » 18 cze 2009, o 20:32

A więc dzis troche podłubałem w bumce i
wymieniłem swiece na nowe (NGK V-Line tak jak mi radziliscie), wymieniony został czyjnik połozenia wału, sprawdzone kable WN w innej becie i moje chodza dobrze:) Teraz przestała strzelac w wydech lub filtr powietrza tylko strasznie wolno wkreca sie w obroty. Odpala tez juz normalnie za strzałem tylko te obroty zostały :cry: I znow pytanie w czym moze tkwic problem? moze od tych wybuchow cos sie poprzestawiało lub cos?? Dzięki za przydatne info:):)
manniak16

Post numer:#9  Postprzez mleszko » 18 cze 2009, o 21:32

problemy są na PB i na gazie?
mleszko
Inżynier

Post numer:#10  Postprzez manniak16 » 18 cze 2009, o 21:59

problemy na PB bo na gazie gasnie jeszcze na przejrzenie i regulacje pojade jak na PB zacznie chodzic normalne.
manniak16

Post numer:#11  Postprzez ZTJ » 18 cze 2009, o 22:10

Musisz odpowiedzieć na pytanie- wkręca się teraz nadal tak samo źle na benzynie i gazie?
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez manniak16 » 18 cze 2009, o 22:13

nie moge porównac poniewaz na gazie teraz nie chodzi bo gasnie;/ na benzynie kreci do jakis 5 tys moze troszke wiecej i zajmuje to ok 8-10 sekund :cry:
manniak16

Post numer:#13  Postprzez ZTJ » 18 cze 2009, o 23:24

manniak16 napisał(a):na benzynie kreci do jakis 5 tys moze troszke wiecej i zajmuje to ok 8-10 sekund :cry:

To objawy charakterystyczne dla rozwalonego przepływomierza, co jest w Twoim przypadku bardzo prawdopodobne (przez te strzały).
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez mleszko » 19 cze 2009, o 06:40

ZTJ napisał(a):
manniak16 napisał(a):To objawy charakterystyczne dla rozwalonego przepływomierza, co jest w Twoim przypadku bardzo prawdopodobne (przez te strzały).

mozliwe ze na lpg bedzie mimo wszystko chodzill dobrze. wyreguluj -> poszukaj na google artykułu "krótki poemat na gazu temat". Powodzenia.
mleszko
Inżynier

Post numer:#15  Postprzez manniak16 » 26 cze 2009, o 22:53

Przepraszam wszystkich za tak długie milczenie. Narazie bumka stoi i czeka na nowy przeplywomierz bo ten co mam jest walniety mialem na moment inny i wkrecala sie w obroty ładnie lecz jeszcze troche dziwnie chodziła. Nie moge sprecyzowac dokladnie o co chodzi dopiero jak kupie przeplywomierz to wslucham sie i opisze co sie dzieje.

[ Dodano: 05-07-2009, 15:16 ]
Witam ponownie wszystkich. Wstawiłem przepływomierz na bank dobry w innej becie pracował dobrze i problem u mnie jest nadal taki sam;/ Moze to byc wina listwy wtryskowej??
manniak16

Następna strona

Powrót do LPG