[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jaki wydech do E30??

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#16  Postprzez davidzior » 23 kwi 2007, o 17:46

robman napisał(a): A tak przy okazji jak padło już coś na temat katalizatorów to jak radzicie wyrzucić go czy zostawić bo po tylu latach to miał On już przwo sie chyba nieco zeksploatować :| ,a słyszałem różne zdania na temat tego czy zostawiać czy wyrzucić i ewentualnie jak już wyrzucać to czym zastąpić??

temat o katalizatorze już był poruszany http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=177
davidzior

Post numer:#17  Postprzez robman » 24 kwi 2007, o 11:03

A dopiero zaczaiłem strzelba o co Ci chodziło z tymi zaczepami na stałe :oops: . No właśnie to jest bardzo dobre rozwiązanie właściwie to nie wiem dlaczego konstruktorzy od razu na to nie wpadli, żeby zamiast stosowania tych obejm dać od haki przy tłumiku, bo i tak ta obejma wisi na gumie. Tylko że takie rzeczy to tylko w erze :D , hehe nie no tylko i wyłacznie u tych którzy robią wydechy ręcznie bo przy kupionym tłumiku fabrycznym tych zaczepów nie będzie
robman

Post numer:#18  Postprzez wojtass » 24 kwi 2007, o 12:31

Nie wiem jak jest to w m10 ale w m20 i m40-42 nie sposób zamocować tłumik na gumy z założonymi wcześniej opaskami po prostu jest za mało miejsca. Przy rozwiązaniu na stałe musiały by być inne gumy bo te oryginalne straszne ciężko wpasować na miejsca lub po prostu mniejszy tłumik :wink:
wojtass

Post numer:#19  Postprzez Strzelba » 24 kwi 2007, o 13:03

wojtass napisał(a):Przy rozwiązaniu na stałe musiały by być inne gumy bo te oryginalne straszne ciężko wpasować na miejsca lub po prostu mniejszy tłumi

nie wiem jak to jest ale u mnie stalo sie tak ze mam tlumik recznie robiony pod IS'a i mocowaniami na stale i do tego jeszcze gumy orginalne bmw (nie wiem czy od e30) i wszystko pasuje jak by tak mialo byc od nowosci
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#20  Postprzez pepes » 8 wrz 2007, o 15:52

Jaka powinna być średnica rury wydechowej w is? Bo przy wymianie tłumika końcowego chyba wsadzili mi taki z węższą rurą wydechową (od 316 albo nie wiem) niż miałem poprzednio... jak mogę sprawdzić czy zamontowano mi odpowiedni tłumik końcowy?
pepes

Post numer:#21  Postprzez junioraz » 8 wrz 2007, o 21:12

wlasnie jaki tlumik do 318is musi byc specjalny czy sa jakies zamienniki np czy od zwyklej 318 pasuje??
junioraz

Post numer:#22  Postprzez Iro » 8 wrz 2007, o 21:16

najlepiej bez, moze bedzie go troche slychac :P
Iro

Post numer:#23  Postprzez Adrian » 9 wrz 2007, o 10:12

junioraz napisał(a):wlasnie jaki tlumik do 318is musi byc specjalny czy sa jakies zamienniki np czy od zwyklej 318 pasuje??

od zwykłej 318 ma chyba mniejszą średnicę więc średnio będzie pasował
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Silnik: M20B20
Silnik: MxxBxx

Post numer:#24  Postprzez jackx-36 » 9 wrz 2007, o 17:29

nie stety do IS-a nie ma tanich zamienników , i zgadza sie rury od M40 nie ważne czy B16 czy B18 maja mniejszą średnice ,
jak masz prblem z kupnem tłumika to na 100% będzie pasował ostatni tłumik od 320 wąskiej lampy, jest on na pojedyńczym wlocie i srednica rury sie zgadza a i sam tłumik nie nadwyręzy kieszeni
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#25  Postprzez junioraz » 9 wrz 2007, o 19:07

dziekowac za rade porade
pozdrawiam
junioraz

Post numer:#26  Postprzez pepes » 10 wrz 2007, o 09:49

To z innej beczki: jaki wpływ na osiągi spalanie itp ma zastosowanie wydechu o mniejszej średnicy rury wydechowej? Właśnie chyba mi od 316, albo 318 zamontowali, bo jak stanąłem koło 316 to rury wydechowe miały identyczne. A pamiętam że na początku miałem większy komin. Nie wiem czy mi się kalkuluje wymiana na odpowiedni do is-a.
pepes

Post numer:#27  Postprzez Strzelba » 10 wrz 2007, o 13:42

jak masz mniejszy wydech to silnik jest przydlawiony i ma ciezej wydalic spaliny przez co traci na mocy
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!

Strzelba
Administrator

Post numer:#28  Postprzez pepes » 10 wrz 2007, o 14:33

No tak mi się wydaje właśnie, że przy agresywniejszym dodaniu gazu silnik zachowuje się jakby był zdławiony. Chyba poszukam nowego tłumika końcowego w takim razie.
pepes

Post numer:#29  Postprzez wojtass » 10 wrz 2007, o 20:32

Jak dobrze pamiętam w m42 średnica wejścia do tłumika 55mm w m40 52mm, zresztą łączenie jest inne w is-ach na obejmę w m40 na kołnierzu śrubami.
wojtass

Post numer:#30  Postprzez Strzelba » 10 wrz 2007, o 21:15

a jak nic nie znajdziesz to jedz niech ci recznie dorobia
ja mam taki ale z germanii i jest naprawde wypas

Strzelba
Administrator