[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

olej w silniku

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

olej w silniku

Post numer:#1  Postprzez sowa.lbn » 27 gru 2006, o 01:12

wiatm wlasnie padla mi glowica ,standardowo strzelila po walkiem ( walek tez katastrofa :)) jestem wtrakcie wymiany tak sie zastanawialem ile oleju wchodzi do niuni (M20B20 1990)dodam ze mam zamiar zalac minerala bo niewiem na czym wczesniej smigala, czy to dobrze ?
jesli ktos mógl by podzucic co wie :mrgreen: ....dzieki
sowa.lbn

Post numer:#2  Postprzez Strzelba » 27 gru 2006, o 09:40

4.25 do 4.75 lita rozna zrodla roznie podaja (jak cos wiecej bede wiedzial to oczywiscie napisze)
a co do tego czy lac mineralny ja bytm pokusil sie na polsyntetyk
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#3  Postprzez Waski » 27 gru 2006, o 12:04

ja się tez podepnę pod temat muszę wymienić olej u siebie a nie wiem jaki się leje do m20b25 i ile go tam wchodzi
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx
Kolejne BMW: 325i
Silnik: MxxBxx

Post numer:#4  Postprzez Wojtek-E30 » 27 gru 2006, o 12:59

Jeśli silnik M40 to tylko półsyntetyk 10W40 , nie lejcie żadnego mineralnego - wiem że niektórzy fachowcy radzą że jak silnik ma przejechane ileś tyś. km to należy na mineralnym jeździć - bzdura.
Tylko semi.
Wojtek-E30

Post numer:#5  Postprzez piotrekxxl » 27 gru 2006, o 13:18

Wlewać co najmniej półsyntetyk :!: To jest najlepsze wyjscie gdy sie nie wie na jakim oleju jezdzil poprzedni wlasciciel.

Obrazek
piotrekxxl

Post numer:#6  Postprzez davidzior » 29 gru 2006, o 00:00

co najmniej półsysntetyk - a zaleca się syntetyk 5W40 ( LOTOSY omijac szerokim łukiem !! )
davidzior

Post numer:#7  Postprzez piotrekxxl » 1 sty 2007, o 23:27

No i teraz sam jestem w "kropce" co do podziału i jakości olejów silnikowych. W sobotę wymieniałem olej i w punkcie sprzedaży i wymiany gość pokazywał mi olej mineralny o oznaczeniu 5W40 :!: :!: :!:

Był to olej firmy MIDLAND/QUAKER STATE.

Podobno nie każdy mineralny powoduje osadzanie nagaru w silniku, zależy od jego jakości a dokładnie od jakości ropy bazowej jako głównego składnika oleju.

Mi osobiście po wymianie oleju z minerała na półsyntetyk po ok. 5000 tys zaczęły klepać popychacze... Olej w silniku był mocno zanieczyszczony nagarem - pewnie się czyści. Myślę, że już pozostanę przy półsyntetyku tym bardziej, że silnik nie bierze oleju a eksploatowany jest w trudnych warunkach (miasto, korki, krótkie trasy)
piotrekxxl

Post numer:#8  Postprzez Strzelba » 1 sty 2007, o 23:32

piotrekxxl napisał(a):Mi osobiście po wymianie oleju z minerała na półsyntetyk po ok. 5000 tys zaczęły klepać popychacze... Olej w silniku był mocno zanieczyszczony nagarem - pewnie się czyści.

bo z tego co wiem to nie powinno sie przechodzic z minetalnego na (pol)syntetyk bo wlasnie wtedy zaczyna sie wyplukiwanie nieczystosci w silniku i moga powstac nieszczelnosci
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!

Strzelba
Administrator

Post numer:#9  Postprzez piotrekxxl » 1 sty 2007, o 23:43

Ry(d)zyk fizyk.

Nie wiedziałem na jakim poprzednik jeździł oleju a po ilości nagaru pod korkiem wnioskuje, że na podłym mineralnym lub nie dbał o regularną wymianę... Zalałem więc półsyntetyk. Nie żałuję a popychacze wymienię.

Taki to już urok zabytkowych M40 :D
piotrekxxl

Post numer:#10  Postprzez Strzelba » 2 sty 2007, o 22:07

piotrekxxl napisał(a):Ry(d)zyk fizyk.

... Zalałem więc półsyntetyk. Nie żałuję a popychacze wymienię.

Taki to już urok zabytkowych M40 :D

hehe
ja po wymianie oleju w m42 wymienilem silnik bo moj poprzednik tak sp.....czyl hydrauliczny napinacz lancuch rozrzadu ze wywalilo mi pol glowicy i silnika nie oplacalo sie robic

ale taz nie zaluje to teraz mam silniczek po e36 i jest fajniusi

Strzelba
Administrator

Post numer:#11  Postprzez Rekin » 3 sty 2007, o 15:01

davidzior napisał(a):co najmniej półsysntetyk - a zaleca się syntetyk 5W40 ( LOTOSY omijac szerokim łukiem !! )

W 100% sie zgadzam.Ja smigam cały czas na 10/40 castrol magnatec gtx lub schel helix 10/40 oba dobre.Ale na następną wymiane mam zamiar dac pełen syntetyk!
Wszystkie kłopoty ktore występują z m40 w e30 i e36 w wiekszosci własnie przez mineralne oleje ktore wogole nie smarują hydrauliki ,bo sa JAK MASŁO w zimne dni!!! :evil:

To są mity ze nie wiadomo jaki był olej ,to leje minerala to jest NAIWNE działanie
Rekin

Post numer:#12  Postprzez Bagor » 3 sty 2007, o 16:11

Też leję 10W40, ale mam negatywną opinię o Castrol i Shell. Za wiele słyszałem negatywnych opinii o olejach rozlewanych w Polsce. Zalecanym olejem do M40 jest 5W40 syntetyk i taki też mam zamiar zalać w przyszłości. Ja leję oleje sprowadzane z Kanady, PetroCanada i bardzo je polecam, po przejściu z Shella widać od razu pozytywne zachowania silnika. Praca jest dużo bardziej stabilna i cichsza. Popychacze się praktycznie nie odzywają.
Rekin napisał(a):Wszystkie kłopoty ktore występują z m40 w e30 i e36 w wiekszosci własnie przez mineralne oleje ktore wogole nie smarują hydrauliki ,bo sa JAK MASŁO w zimne dni!!!

Mam takie same zdanie.
Bagor

Post numer:#13  Postprzez evil » 5 sty 2007, o 14:56

polecam ew. Texaco, nie jest rozlewane w Polsce. ja osobiście leję półsyntetyk BMW Power Oil. przynajmniej wiem, że przychodzi oryginalnie zapakowany, nie jest konfekcjonowany w naszym pięknym kraju. cenowo porównywalny z innymi markami.
evil

Post numer:#14  Postprzez Strzelba » 7 sty 2007, o 00:07

ja smigam na texaco syntetyku
kiedys lalem mobila ale po tym co o nim uslyszalem zwlaszcza o tym jak go mieszaja w pojskich rozlewniach szybko z niego zrezygnowalem
jak narazie jestem zadowolony z tego oleju po wymianie silnika zrobilem juz 2ga wymiane oleju i jest fajnie stan trzyma i silnik pracuje cicho i stabilnie

Strzelba
Administrator

Post numer:#15  Postprzez maaaad » 7 sty 2007, o 01:29

Dziś zalałem Castrol GTX High Mileage, ponoć jeden z lepszych mineralnych. Silnik trochę równiej i ciszej pracuje. Zobaczymy, jak dalej. Aha, wlałem 4 litry, ewentualnie będę jeszcze uzupełniał.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części