[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Ile trzeba zakupi? oleju do E30?

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Ile trzeba zakupić oleju do E30?

Post numer:#1  Postprzez MURCHI » 24 maja 2007, o 12:06

Cześć tak to jest ze świeżakami.Czeka mnie wymiana oleju w silniku, ale niewiem ile wchodzi w to cudo olejuW kuchi mam sporo oleju "kujawskiego" ale jest chyba za rzadki.Do tej pory dolewalem tylko MOBIL 1.CZy w tak starym ale zadbanym samochodzie marka oleju ma znaczenie? Jak wymienie olej to się nachleje :P
MURCHI

Post numer:#2  Postprzez misHa » 24 maja 2007, o 12:09

http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi
Wpisz 7 ostatnich cyfr/liter i wszystko będziesz wiedział, ale wchodzi Ci chyba 4L oleju.

Wiadomo że jakość oleju ma znaczenie.
Ja bym nie lał najtańszego.
misHa

Post numer:#3  Postprzez jackx-36 » 24 maja 2007, o 12:19

z opsiu wnioskuje że masz silnik M40B16 a do tego silnika według książki serwisowej wchodzi jak jest silnik suchy to 4.25 litra a przy kolejnej wymianie 4.0 litry.
a co do rodzaju oleju hm... to sa dwie szkoły : Falenicka i Otwocka :mrgreen: i każdy leje to co uważa za słuszne ale dobrze będzie jak bedziesz wlewal markowy olej najlepiej jakis półsyntetyk :cool2:
zasada jest taka że wzalezności od tego czy silnik spożywa czy nie olej.
jak nie bierze oleju to możesz wlać jakiś Costro RS ( teraz to sie nazywa Edgge czy jakoś tak ) , Motul ( jakis sportowy, nie znam oznaczeń ) albo inny specjalistyczny olej.
a jak bierze to jakiś łatwo dostępny taki właśnie jak Mobil, Castrol Magnatek czy cos w tym rodzaju :cool2:

P.S.

misHa fajna ta stronka :)
Ostatnio edytowano 24 maja 2007, o 12:23 przez jackx-36, łącznie edytowano 2 razy
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez Globi » 24 maja 2007, o 12:21

Tutaj masz link gdzie można sprawdzić ile wchodzi http://www.castrol.com/castrol/castrolh ... oryId=3175 <w zakładce narzedzia > a oleje castrol sa całkiem dobre choć osobiście leje Elfa

Ważne jest jaki olej był do tej pory mineralny czy syntetyczny musisz wlać taki jaki był i nie zapomnij o filtrach :)
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez ZTJ » 24 maja 2007, o 13:09

jackx-36 napisał(a):zasada jest taka że wzalezności od tego czy silnik spożywa czy nie olej.
jak nie bierze oleju to możesz wlać jakiś Costro RS ( teraz to sie nazywa Edgge czy jakoś tak ) , Motul ( jakis sportowy, nie znam oznaczeń ) albo inny specjalistyczny olej.
a jak bierze to jakiś łatwo dostępny taki właśnie jak Mobil, Castrol Magnatek czy cos w tym rodzaju :cool2:

A jesłi nie jesteś osobą bezgranicznie wierzącą w marketing wielkich koncernów to zakup rodzimego Lotosa bądź Platinuma, półsyntetyk spełniający normę SL :cool2:
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez Lord Lukasz » 24 maja 2007, o 14:29

A jesłi nie jesteś osobą bezgranicznie wierzącą w marketing wielkich koncernów to zakup rodzimego Lotosa bądź Platinuma, półsyntetyk spełniający normę SL :cool2:

Zanim napisze równie mądry tekst wlej do jednego auta Lotosa i do drugiego Castrola, po przejechaniu 5tyś km spuśc oleje i zobaczsz różnice.

Co do pojemności układów to:

m10,m40 - 4L
m20 - 4,3L (z chłodnicą oleju 4,8L)
m42 (is) - 5,5 - 6L
Lord Lukasz
Stażysta

Moje BMW: 330i
Silnik: M54B30

Post numer:#7  Postprzez ZTJ » 24 maja 2007, o 15:20

Lord Lukasz napisał(a):Zanim napisze równie mądry tekst wlej do jednego auta Lotosa i do drugiego Castrola, po przejechaniu 5tyś km spuśc oleje i zobaczsz różnice.

Tak się składa, że widziałem już Lotosa i Castrola po 10tyś km. Jestem ciekaw jakie to różnice powinienem był zobaczyć?
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez jackx-36 » 24 maja 2007, o 16:07

no i już zara bedzie wojna o olej :lol: koledzy nie ma co się unosic, jak juz wcześniej napisałem że sa dwie szkoły i kązdy leje to co uważa za stosowne, a że akurat wymieniłem chyba najbardziej reklamujące sie marki to nie powinno nikogo dziwić , to sie nazywa "sugestia reklamy" :mad2:
lotos tez pewnie będzie dobry a ze ja bym go nie lał to jest tylko moje zdanie , moge powiedzieć że ja osobiście jeżdze na Castrolu RS 10W60 ale chyba sie przemianuje na MOTULA :cool2:

P.S.

już chyba było to mocno wałkowane na naszym forum, na temat jakości i zdań na temat oleju, są nawet umieszczone dane techniczne wiekszości olejów dostepnych na naszym rynku :cool2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez Ratel » 24 maja 2007, o 16:32

Reklama reklamą, ale sam kupuję oryginalne części i w myśl tej zasady leję olej dedykowany do mojego silnika - Castrol. Obecnie Castrol GTX Magnatec.
Dla mnie wybór prosty, co dedykują to leję, a różnica w cenie naprawdę nie jest powalająca.
Ratel

Post numer:#10  Postprzez davidzior » 24 maja 2007, o 16:50

o olejach było i TU i TU i TU

pozdr.
davidzior

Post numer:#11  Postprzez chilid » 4 lip 2007, o 10:25

Witam mam następujący problem z wymiana oleju ;/ Samochodzik został sprowadzony i z tego co było na wywieszce był tam wlewany olej syntetyczny castrol i wszystko było by pięknie i ładnie bo samochodzik miał przebiegu 80 tyś :D Ale niestety samochód ten miał nieodpowiedzialny człowiek i wlał jakiś lotosa mineralny jeszcze mi gada ze jakiś najtańszy za 50 zł. Mam zawiar go wymienić bo mise olejową tez muszę zdjąć bo ten człowiek nie założyl uszczelki pod nia i MAM PYTANIE jaki olej jak by mi nie powiedział ze jest tam mineral to bym wlał Costrola syntetyczny 5W-40 ale podbno nie wolna przechodzić z mineralnego na syn. więc jkai może byc półsyntetik ?? Autko teraz ma niecałe 130 tyś Pozdrawiam (BMW dla mądrych ludzi to nie maluch) ;/
chilid

Post numer:#12  Postprzez Makaveli » 4 lip 2007, o 12:18

Zalej Polsyntetykem :mrgreen: bo watpie ze z minerala na syntetyk to bedzie dobre wyjscie :nienie:
E30 Meeitng Poland
E30 Meeting Poland XIII.
https://petroholix.com/index.php
Odzież dla e30'stkowiczów i fanów klasycznego Motorsportu
Makaveli
Moderator

Moje BMW: 325i
Silnik: M20b25

Post numer:#13  Postprzez Dymi » 4 lip 2007, o 12:22

Lej syntetyczny i się nie przejmuj. I jak zdejmiesz miskę, to sobie ją ładnie wyczyść z osadu :)
Dymi

Post numer:#14  Postprzez Strzelba » 4 lip 2007, o 13:45

ja tez bym zalal syntetyk tylko nie jakis tam mobil tylko cos lepszego
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Post numer:#15  Postprzez PaWeLeK_E30 » 4 lip 2007, o 18:45

pytanie jak długo jeździł na mineralu i czy na pewno wcześniej był syntetyk ?
- ale tak jak inni piszą, wlej syntetyk i się nie przejmuj
- ewentualnie półsyntetyk jak masz wątpliwości
PaWeLeK_E30

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części